Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat miercuri că pentru următoarele zile au fost emise un cod galben şi un cod portocaliu pentru caniculă în mai multe judeţe din vestul şi sudul ţării, susţinând că există riscul izbucnirii unor incendii de pădure.

Raed Arafat (DSU) a anunțat că au fost emise un cod galben și un cod portocaliu de caniculă în mai multe județe

„Astăzi dimineaţă, domnul prim-ministru a decis convocarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili unele măsuri pentru perioada următoare, măsuri care rămân valabile oricând avem cod galben, portocaliu sau roşu pe caniculă. Vor fi adaptate după modul în care codul apare în anumite zone. Deci, dacă este declarat în anumite judeţe, aceste măsuri se vor aplica pe toată durata verii şi durata în care apar astfel de situaţii", a spus Arafat într-o conferinţă de presă.

Şeful DSU a explicat că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat două intervale de cod pentru temperaturi înalte:

* perioada 21 iulie, ora 12,00 - 24 iulie, ora 21,00 cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat în judeţele Bihor, Arad, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt;

* 22 - 23 iulie, cod portocaliu în zonele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timişoara, o parte din judeţul Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

„Codul galben se va extinde în perioada respectivă şi va afecta mai multe judeţe, conform hărţii care a fost comunicată de ANM (...). În situaţia în care ne aflăm şi într-o perioadă de secetă în unele zone, puţine ploi, vegetaţie uscată, riscul de apariţie a unor incendii, a unor incendii de pădure este foarte ridicat", a mai spus Arafat.

Avertizare meteorologică ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 22, 23 și 24 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

În următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 22 și 23 iulie
Zone afectate: conform textului și hărții

Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit ANM.

Citeste si:
România, sub avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, de...
România, sub avertizări cod...

Foto: meteoromania.ro.

Elena Mateescu, ANM: „Regim tropical al nopților”

„Nu este exclus ca pe arii restrânse temperaturile maxime, spre sfârșitul săptămânii, sâmbătă mai ales, să se apropie de 40 de grade în regiunile vesrice, ceea ce ar însemna și o apropiere față de recordurile de temperatură ale acelei zone a țării. Și pe parcursul nopților vor crește temperaturile în următoarele zile. Vor fi multe zone ale țării în care temperaturile, noaptea, nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând un regim tropical al nopților, ceea ce înseamnă că disconfortul termic va fi resimțit atât ziua, cât și noaptea.

În aceste condiții, este de așteptat să fie emise avertizări meteorologice. Vom urmări distribuția temperaturilor probabile de la o zi la alta. Este clar acest semnal al încălzirii vremii, al pătrunderii acest aer venit dinspre deșertul Sahara. Este clar că vom avea temperaturi foarte ridicate. Cu atât mai mult trebuie să fim atenți, căci va fi o perioadă grea cu cât vor lipsi precipitațiile”, a transmis Elena Mateescu, director al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.