Vară caldă, cu vreme la extreme. De ce este Europa lovită de furtuni puternice
Brusc, vremea a trecut de la o extremă la alta în vestul Germaniei. După câteva zile cu temperaturi de vară, norii, ploile și grindina au guvernat atmosfera. Climatologii au emis cod roșu de furtuni pentru mai multe zone.
În vestul și nord-vestul Germaniei, furtuna a venit cu rafale de vânt de peste 100 de kilometri pe oră, iar pentru Polonia, Cehia și Franța specialiștii au emis cod portocaliu. Și în Olanda și Belgia este același scenariu: rupere de nori și șosele inundate.
Peninsula Iberică se confruntă cu primul val de caniculă din acest an. Pentru Spania a fost emis un cod portocaliu, la umbră înregistrându-se peste 40 de grade Celsius.
În România, în data de 21 mai, în sud-vestul Olteniei, temperaturile se vor apropia de pragul caniculei, în vreme ce, în zilele următoare, alte regiuni se vor confrunta cu furtuni violente.
Aceste fenomene severe sunt tot mai posibile și vor fi prezente până la începutul lunii iunie, a anunțat Meda Andrei, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Timp de mai bine de o lună, termometrele vor arăta valori de peste 32 de grade Celsius la umbră, însă valorile de aer rece, în contact cu cele tropicale, vor aduce frecvente furtuni și vijelii. Acestea vor fi mai ales în a doua parte a sezonului estival. Motivul: creșterea temeperaturii medii globale.
„În ultimii zece ani tot se trag semnale de alarmă, din cauza creșterii temperaturii medii globale. Potențialul acestor fenomene care apar crește”, a explicat meteorologul ANM.
Și în București, în această vară, ne așteaptă aproape o lună și jumătate de temperaturi greu de suportat.
Cum să ai o locuință răcoroasă vara și călduroasă iarna
ONU, despre creșterea temperaturii medii anuale
Există o probabilitate de 50% ca temperatura medie anuală globală să depăşească temporar pragul de 1,5 grade Celsius peste valorile preindustriale în cel puţin unul dintre următorii cinci ani, a indicat, la începutul lunii mai, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Conform unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, probabilitatea unei depășiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, an în care acest risc a fost aproape zero.
Pentru anii din perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Acesta a crescut „la aproape 50% pentru perioada 2022-2026", a indicat OMM. Experții au transmis că este foarte probabil (93%) ca la cel puțin unul dintre anii din perioada 2022-2026 să devină cel mai călduros din istoria înregistrărilor.
Ciclonul mediteranean care a devastat Europa se apropie de România....
În prezent, recordul este deținut de anul 2016, care a fost marcat de episodul El Nino, un fenomen oceanic natural care conduce la creșterea temperaturilor.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
3 startup-uri sustenabile care ne-au impresionat în 2024 #3
Sursa: green.start-up.ro
-
Catalyst Romania: provocarea va fi diferențierea prin inovație autentică
Sursa: start-up.ro
-
Scapă de balonare cu bicarbonat – remediul simplu pentru confort digestiv
Sursa: garbo.ro
-
JLO, hotărâtă să păstreze inelul de logodnă de 5 milioane de dolari de la Ben...
Sursa: kudika.ro
-
Va fi anul fintech-urilor născute în România. Expert: Fiecare bancă mare din...
Sursa: futurebanking.ro
-
Noul contingent de muncitori străini, încă în stadiul de proiect. Recrutarea...
Sursa: wall-street.ro