Vom avea o vară cu vreme extremă, au anunțat meteorologii. Urmează câteva săptămâni cu aer fierbinte și irespirabil chiar și la umbră, însoțit de furtuni cu descărcări electrice, grindină și vânt puternic. Vestul Europei se confruntă deja cu inundații. Motivul pentru care continentul este lovit de furtuni nimicitoare.

Vară caldă, cu vreme la extreme. De ce este Europa lovită de furtuni puternice

Brusc, vremea a trecut de la o extremă la alta în vestul Germaniei. După câteva zile cu temperaturi de vară, norii, ploile și grindina au guvernat atmosfera. Climatologii au emis cod roșu de furtuni pentru mai multe zone.

În vestul și nord-vestul Germaniei, furtuna a venit cu rafale de vânt de peste 100 de kilometri pe oră, iar pentru Polonia, Cehia și Franța specialiștii au emis cod portocaliu. Și în Olanda și Belgia este același scenariu: rupere de nori și șosele inundate.

Peninsula Iberică se confruntă cu primul val de caniculă din acest an. Pentru Spania a fost emis un cod portocaliu, la umbră înregistrându-se peste 40 de grade Celsius.

În România, în data de 21 mai, în sud-vestul Olteniei, temperaturile se vor apropia de pragul caniculei, în vreme ce, în zilele următoare, alte regiuni se vor confrunta cu furtuni violente.

Aceste fenomene severe sunt tot mai posibile și vor fi prezente până la începutul lunii iunie, a anunțat Meda Andrei, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Timp de mai bine de o lună, termometrele vor arăta valori de peste 32 de grade Celsius la umbră, însă valorile de aer rece, în contact cu cele tropicale, vor aduce frecvente furtuni și vijelii. Acestea vor fi mai ales în a doua parte a sezonului estival. Motivul: creșterea temeperaturii medii globale.

„În ultimii zece ani tot se trag semnale de alarmă, din cauza creșterii temperaturii medii globale. Potențialul acestor fenomene care apar crește”, a explicat meteorologul ANM.

Și în București, în această vară, ne așteaptă aproape o lună și jumătate de temperaturi greu de suportat.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

ONU, despre creșterea temperaturii medii anuale

Există o probabilitate de 50% ca temperatura medie anuală globală să depăşească temporar pragul de 1,5 grade Celsius peste valorile preindustriale în cel puţin unul dintre următorii cinci ani, a indicat, la începutul lunii mai, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Conform unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, probabilitatea unei depășiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, an în care acest risc a fost aproape zero.

Pentru anii din perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Acesta a crescut „la aproape 50% pentru perioada 2022-2026", a indicat OMM. Experții au transmis că este foarte probabil (93%) ca la cel puțin unul dintre anii din perioada 2022-2026 să devină cel mai călduros din istoria înregistrărilor.

Citeste si:
Ciclonul mediteranean care a devastat Europa se apropie de România....
Ciclonul mediteranean care a...

În prezent, recordul este deținut de anul 2016, care a fost marcat de episodul El Nino, un fenomen oceanic natural care conduce la creșterea temperaturilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.