Pescuitul la crap reprezintă o experiență unică pentru orice pescar, datorită dimensiunilor impresionante pe care acest peste le poate atinge, dar și determinării de a scăpa din cârlig, odată ce “a tras”.

De aceea, pregătirile pentru o astfel de aventură pe baltă au un farmec aparte. Dacă urmează să mergi la pescuit de crap în perioada următoare, nu ar strica să treci prin lista cu recomandări de mai jos:

Alegerea stilului de pescuit la crap

Pentru a te pregăti corespunzător de pescuitul la crap, trebuie mai întâi să alegi un stil de a da. Orice pescar cu un minim de experiență în acest domeniu îți va spune că există două stiluri principale: stilul lansat și stilul plantat.

Lansatul propune o tehnică la îndemâna oricărui tip de pescar, chiar și celor începător. De asemenea, generează costuri de pregătire mult mai avantajoase. Se realizează cu ajutorul lansetelor de 3.90 m sau 6.30 m, pentru control deplin asupra distanței la care se aruncă.

Este un stil de pescuit la crap descris de mobilitate. Cei care mizează pe lansat, au libertatea de a reveni la mal cu monturile ori de câte ori consideră că este cazul, pentru o refacere a ansamblului de pe fir.

Plantatul este un stil extrem de tehnic, practicat de cei cu un bagaj informațional diversificat, privind modul în care acest pește se comportă în apă. Implică pregătirea unor monturi complexe și se practică în special pe lacuri ce nu permit zone bune de lansare.

Cei care aleg stilul plantat pentru crap dau fie din barcă, fie din zone cu extrem de multă vegetație, colonii de scoici sau copaci scufundați în apă. Este o tehnică bazată în special pe strategie și pregătire, dar care poate oferi rezultate cu adevărat spectaculoase.

Alegerea echipamentului pentru pescuit la crap

Indiferent de stilul pentru pescuit la crap pe care îl alegi (lansat sau plantat), alegerea echipamentului potrivit contribuie la obținerea unor capturi cu adevărat impresionante. Întregul ansamblu (mulinetă + lansetă) trebuie adaptat acestei specii de pește.

Citeste si:
Cum se face corect o montură pentru crap?
Cum se face corect o montură...

În general, o lansetă pentru crap are șase inele cu diametru destul de mare și este alcătuită din două sau trei tronsoane, flexibile dar rezistente, pentru a putea aduce la mal un pește care nu se lasă prins cu ușurință.

Mulineta pentru pescuit la crap are un corp robust și poate stoca între 300 și 500 metri liniari de fir, în funcție de diametrul acestuia. Valorile de mai sus trebuie să fie atât de mari, deoarece crapul este un răpitor solitar, ce înoată la adâncimi impresionante.

Se poate alege un fir cu diametru redus (exemplu: 0.22) pentru a lansa la distanță monturile pregătite. De obicei, pentru pescuit la crap, se atașează de capătul firului un înaintaș (leader), utilizat pentru a absorbi șocurile produse.

În momentul scoaterii din apă, se poate utiliza binecunoscutul minciog, iar pentru a se cântări peștele, este ideală o saltea de primire pentru pescuit. Cea din urmă asigură un risc de pierdere a crapului minim și condiții ideale pentru depozitarea sa chiar în apă.

Citeste si:
Cizmele de pescuit – Cum le alegem?
Cizmele de pescuit – Cum le...

Alegerea momelii pentru pescuit la crap

Alegerea momelii ideale pentru a da la crap este asociată unei liste de discuții interminabile, fiecare pescar exprimându-și propriile păreri, privind eficiența soluțiilor utilizate. Însă la modul general, există două categorii distincte: momeala de nutriție și momeala de atracție.

Momelile de nutriție sunt de proveniență naturală (animală sau vegetală) și pot fi procesate manual (mărunțire / tocare), termic sau enzimatic (procesarea proteinei de origine animală).

Exemple: boilies, pelete, porumb, mămăligă etc

Momelile de atracție se bazează pe o flotabilitate ridicată, pentru a se evita contactul nedorit cu substratul. Se obțin în urma unui proces meticulos de procesare, ce poate implica mărunțirea, colorarea și aromatizarea momelii. Sunt ideale pentru pescuitul cu momitor.

Citeste si:
Pescuiești la crap? Vezi ofertele de la MaxLife!
Pescuiești la crap? Vezi...

Pescuitul la crap presupune cunoașterea unui bagaj informațional variat, ce se concentrează pe toate aspectele amintite mai sus: tehnica aleasă, complexitatea echipamentului, beneficiile oricărui tip de momeală avută la îndemână.

Această activitate sportivă îți permite să petreci timp liber în natură, stimulând, totodată, puterea de concentrare și răbdarea, factori ce pot reduce considerabil nivelul de stres cu care te confrunți. De asemenea, pregătirea pentru pescuit la crap își are propriul farmec.

Fir întins!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.