Fie că rămâi doar două zile în casa unui prieten, fie că ești musafirul unui coleg în casa lui de vacanță, este important să știi regulile de etichetă potrivite. Fiecare gazdă are propriile sale reguli și, chiar dacă nu le cunoști, un anume tip de comportament te va ajuta să fii considerat un bun musafir. Iată ce ar trebui să știi:

Nu veni cu mâna goală

Indiferent că faci o scurtă vizită sau că rămâi mai multe zile acasă la cineva, este politicos să vii cu un mic cadou. În unele situaţii, un buchet de flori pentru doamna casei și o sticlă de vin pentru gazda de sex masculin sunt suficiente. Pe de altă parte, dacă este vorba de prieteni apropiaţi, poţi avea în vedere să cumperi un coş cu câteva produse gourmet sau nişte jucarii pentru copiii din casă.

Stabileşte clar cât timp ai de gând să stai

Dacă, de exemplu, călătoreşti în alt oraş, din ţară sau din străinătate, şi eşti invitat să stai la prieteni, rude sau chiar cunoştinţe, este recomandat să le spui exact cât timp ai de gând să stai. Ar fi nepoliticos din partea gazdei să te întrebe direct şi mulţi oameni sunt prea discreţi pentru a adresa o astfel de întrebare, însă chestiunea trebuie tranşată şi e bine să o faci tu.

Fii ordonat

Chiar dacă la tine acasă nu reuşeşti să fii mereu atât de ordonat pe cât ţi-ai dori, atunci când locuieşti în casa altcuiva, este bine să faci un efort în acest sens, mai ales dacă ai fost cazat într-o zonă comună, cum este livingul. Strânge-ţi patul, ţine-ţi obiectele personale în valiză sau în dulapul care ți-a fost alocat şi nu îţi lăsa lucrurile prin toată casa. Gazdele vor aprecia efortul.

Cere permisiunea

Oricât de apropiaţi îţi sunt oamenii care te găzduiesc, cere-le întotdeauna permisiunea înainte de a lua ceva ce le aparţine. Nu te apuca să deschizi dulapuri şi sertare şi nu te servi cu lucruri fără să ceri voie. Nu toţi oamenii se simt confortabil cu astfel de gesturi, aşa că e mai bine să ceri gazdei lucrurile de care ai nevoie, nu să începi să le cauţi tu.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Oferă-te să ajuţi

O gazdă primitoare cu siguranţă se va strădui să facă tot ce îi stă în putere ca să te simţi cât mai bine pe parcursul şederii în casa sa: de la mese copioase la o organizare diferită a programului său, pentru a-ţi arăta oraşul în care locuieşte sau pentru a te însoţi în diferite locuri. Pe lângă mulţumiri, te poţi oferi să îţi ajuţi gazda cu mici treburi casnice, cum ar fi spălatul vaselor sau debarasarea mesei. Chiar dacă e vorba de gesturi mici, ele contează.

La plecare, lasă locul aşa cum l-ai găsit

Dacă ţi s-a oferit o cameră de oaspeţi sau chiar unul dintre dormitoarele familiei, când pleci, lasă locul exact aşa cum l-ai găsit. Fă patul, aeriseşte şi strânge toate lucrurile de care te-ai folosit pe parcursul şederii tale. Chiar dacă, ulterior, gazda va veni să schimbe aşternuturile sau să aspire, este un gest de politeţe să laşi camera în cele mai bune condiţii.

Citeste si:
Etichetă specială pe produsele 100% românești. Cine va suporta...
Etichetă specială pe...

Un bilet de mulţumire

Chiar dacă le mulţumeşti şi verbal gazdelor tale, un e-mail sau chiar un bilet de mulţumire prin care să-ţi arăţi recunoştinţa este un gest cât se poate de elegant. Gazdelor tale le va face plăcere să citească două-trei fraze prin care le comunici aprecierea ta pentru disponibilitatea lor şi pentru găzduire. După cum spune și proverbul latinesc, „vorbele zboară, scrisul rămâne”.

Aşadar, nu este greu să fii invitatul perfect. Ținând cont de sfaturile de mai sus, vei fi întotdeauna un musafir agreabil şi apreciat de gazdele tale.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Octombrie 2021 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.