A te muta din casa părinţilor într-o locuinţă proprie sau pe care o împarţi cu un coleg sau un partener este un moment plin de entuziasm. Pentru orice tânăr, această schimbare semnificativă înseamnă un pas spre independenţă, dar şi o responsabilitate semnificativă. A trăi pe cont propriu înseamnă să ai grijă de toate aspectele pe care acest lucru le implică, de la curăţenie la facturi şi siguranţa locuinţei. Ce poţi face pentru a trece cu succes prin această experienţă? Iată câteva idei practice.

Organizează-ţi finanţele

Poate cea mai grea parte a mutării din casa părinţilor pentru prima dată se referă la faptul că devii, în principiu, integral responsabil de finanțarea propriului stil de viaţă. Acesta este un moment oportun pentru a te interesa de educația financiară. Este important să înveţi cum să-ţi administrezi eficient veniturile şi cum să-ţi organizezi bugetul lunar. Trebuie să iei în considerare plata chiriei, facturile la electricitate, internet, cablu şi telefon, întreținerea, dar şi cheltuielile cu mâncarea, transportul şi produsele de igienă personale şi cele pentru casă. În mod ideal, chiria şi celelalte cheltuieli nu ar trebui să depăşească 60% din bugetul tău. Este normal ca părinţii să te ajute iniţial, dar ideal ar fi să faci totuşi paşii necesari pentru a deveni independent de familie.

Investeşte în produse esenţiale

Dacă ai închiriat un apartament nemobilat, poate fi tentant să îţi cumperi mobilierul şi electrocasnicele de care ai nevoie, dar din punct de vedere financiar nu este neapărat cea mai bună soluţie. În primul rând, trebuie să ai în vedere că va dura ceva timp până te vei simţi ca acasă în noua locuinţă, deci este important să ai răbdare. În al doilea rând, prioritizează achiziţia unor produse esențiale, astfel încât să nu trebuiască să-ţi faci griji cu privire la bugetul tău. Dacă ai închiriat o garsonieră sau împarţi un apartament cu un prieten, atunci ideal ar fi să investeşti într-o canapea extensibilă, care este deosebit de practică şi te ajută să câştigi spaţiu. Când alegi din oferta de canapele extensibile disponibilă, este important să ai în vedere robusteţea produsului, dar şi calitatea ţesăturii. Pe de altă parte, dacă ai deja electrocasnice pe care le poţi aduce de la părinţi sau de la alte rude, poţi scăpa de o cheltuială considerabilă.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Siguranţa la domiciliu

Indiferent dacă locuieşti singur, cu un prieten sau cu un partener, asigură-te că te simţi în siguranţă în noua ta locuinţă. Prioritizează măsurile de siguranță, cum ar fi înlocuirea încuietorilor, instalarea unui zăvor de ușă și eventual a unui sistem de securitate, mai ales dacă locuiești la parter. Nu uita, de asemenea, că este foarte important să ai instalate detectoare de fum și de gaz, precum și să ai la îndemână o trusă de prim ajutor în cazul unui eveniment nefericit.

Pune-te la punct cu treburile casnice de bază

Dacă nu eşti obișnuit să faci treburile casnice de bază, atunci este timpul să înveţi câte ceva. Odată ce te muţi vei fi responsabil cu întreținerea curăţeniei în propria locuinţă sau cel puțin în camera ta şi în spaţiile comune. Dacă ai un coleg de apartament sau te muţi cu partenerul, este important să vă împărţiţi echilibrat sarcinile legate de menaj. Daca eşti pe cont propriu, atunci poţi cere câteva sfaturi de la părinţi privind cele mai eficiente modalităţi de a face curăţenie sau privind sortarea şi spălarea rufelor.

Citeste si:
Ce e bine să știi dacă vrei să te muți în Craiova
Ce e bine să știi dacă vrei...

Mutarea din casa părinţilor este un pas important din viaţa de adult, dar poate fi, de asemenea, o provocare. Ţine cont de sfaturile de mai sus pentru a trece cu succes prin această etapă a maturizării şi pentru a te acomoda cât se poate de bine noilor circumstanţe.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.