Dacă te-ai hotărât să faci curat în casă și ai găsit obiecte precum baterii, medicamente expirate sau electrocasnice defecte pe care nu ai cum să le repari, trebuie să știi că se află printre lucrurile care afectează grav mediul înconjurător și pe care nu ai voie să le arunci la gunoiul din spatele blocului.

Înainte să pui lucrurile nefolositoare în saci, află din lista noastră de mai jos ceea ce nu ai voie să arunci la gunoi. Există multiple variante de a scăpa de toate aceste obiecte, iar noi te îndrumăm să le alegi pe cele mai puțin dăunătoare mediului.

Ce nu ai voie să arunci la gunoi – Bateriile uzate

În aproape fiecare supermarket există puncte de colectare pentru bateriile vechi, de obicei amplasate la intrarea în magazin. Acestea pot pune în pericol sănătatea omului dacă sunt aruncate necorespunzător.

Bateriile au în compoziția lor materiale foarte periculoase precum mercur, nichel, plumb, cadmiu și litiu, substanțe cancerigene care afectează grav sistemul nervos, rinichii și creierul. Nichelul are efecte nocive asupra pielii.

Mai mult, acestea pot exploda oricând dacă au contact cu temperaturile foarte ridicate.

Să nu le arunci la gunoi – Electrocasnicele

Dacă ți-ai cumpărat electrocasnice noi și vrei să le arunci pe cele care nu mai funcționează sau pur și simplu nu le mai vrei pentru că sunt vechi și deteriorate, trebuie să știi că și ele fac parte din numeroasa listă cu ceea ce nu ai voie să arunci la gunoi. La fel ca bateriile, și acestea au în compoziția lor substante nocive precum mercur, plumb și crom.

Încearcă să contactezi magazinele de profil care se ocupă de regulă cu preluarea electrocasnicelor vechi. În cazul în care acestea refuză, apelează la o firmă de salubritate sau trimite-le la centrele de colectare a fierului vechi.

Nu ai voie să le arunci la gunoi – Medicamentele

Dacă vrei să faci ordine în sertarul cu medicamente și găsești pastile expirate care stau în același loc de ani buni, nu le pune cu nepăsare la tomberon. De ce nu ai voie să le arunci la gunoi? Riscul ca acestea să fie găsite de oamenii străzii sau de copiii care se joacă frecvent în jurul blocului este foarte mare. Aceste substanțe pot fi fatale și este bine să facem tot posibilul să nu ajungă la îndemâna oricui.

Citeste si:
Repartitoarele de căldură vor deveni obligatorii de la 1 ianuarie 2023
Repartitoarele de căldură vor...

Soluția cea mai bună în acest caz este să strângi toate pastilele de care nu mai ai nevoie, să le sigilezi într-o pungă și să le duci la orice farmacie din apropiere.

Ce să nu arunci la gunoi - Becurile fluorescente

Chiar dacă nu par periculoase, trebuie să știi că astfel de becuri au o cantitate destul de mare de mercur în compoziția lor și, după cum am spus anterior, poate fi extrem de periculos când este eliberat în mediu.

Care este soluția? După ce te-ai hotărât ca nu mai ai nevoie de aceste lucruri în casă, încearcă să gasești în apropiere un furnizor de servicii care se ocupă cu recoltarea materialelor din care sunt făcute aceste becuri. Poți contacta și firmele care se ocupă cu reciclarea sticlei sau a metalului pentru a scăpa de becurile care nu îți mai sunt de folos.

Ce nu ai voie să arunci la gunoi – Obiectele ascuțite

În categoria obiectelor periculoase pe care le aruncă frecvent oamenii la tomberonul comun din spatele blocului se află și cuțitele vechi, cioburile de sticlă, dar și seringile folosite.

Citeste si:
Românii vor achita mai mult pentru gunoi. Ce prevăd noile obligații
Românii vor achita mai mult...

Cuțitele sau alte lucruri ascuțite care sunt din metal trebuie duse la centrele de colectare pentru fier vechi, iar cioburile trebuie sigilate înainte de a fi aruncate în coșul de gunoi.

În schimb, seringile reprezintă unul dintre cele mai periculoase obiecte aruncate la întămplare pe lângă tomberon. Pe lângă faptul că pot răni oricând pe cineva, sunt și purtătoare de boli. Ele au un regim special de colectare, la fel ca medicamentele expirate. Astfel, acestea intră între lucrurile ce nu a ivoie să le arunci la gunoi

Ce nu ai voie să duci la gunoi – Actele care conțin date personale

Facturile, scrisorile sau orice hărtie pe care sunt scrise datele tale personale nu trebuie aruncate pur și simplu la gunoi. Documentele de acest gen pot fi ținta perfectă a hoților de identitate și din acest motiv este de recomandat să le rupi cât mai mărunt, iar mai apoi să le duci la un centru de maculatură.

Citeste si:
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
Campionii mediului își mai...

Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Iulie 2020 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.