Cu 8 luni inainte de Jocurile Olimpice de la Rio, autoritatile din Brazilia au decis sa trimita mii de soldati in nordul tarii pentru a lupta impotriva tantarilor care poarta misteriosul virus Zika.
In acelasi timp, campanii de publicitate sunt derulate pentru a-i face pe cetateni sa inteleaga riscurile si sa se protejeze, scrie agentia DPA. "Impreuna il vom invinge pe Aedes aegypti (n.red. - specie de tantar)", este sloganul afisat pe autobuzele din Pernambuco, un stat din nord-estul tarii, alaturi de poza tantarului care poate raspandi mai multe boli tropicale.

Virusul a izbucnit in nordul Braziliei, iar autoritatile cred ca numarul mare de nou nascuti cu cavitatea craniana miscorata (n.red - microcefalie) poate fi atribuit infectiilor cu Zika suferite de femeile insarcinate.

Guvernul brazilian are in plan desfasurarea a 220.000 de soldati, pe 13 februarie, intr-o operatiune care se va avea loc din casa in casa, in zonele afectate de tantari. "Insectele astea sunt in Brazilia de 30 de ani, dar nu am fost capabili sa le eliminam", a spus Marcelo Castro, ministrul Sanatatii.

Brazilia a declarat o criza in noiembrie 2015 ca urmare a epidemiei de microcefalie. Totusi, dintre cele 3.893 de cazuri de malformatiei craniana inregistrate pana acum, doar in sase cazuri s-a demonstrat ca mamele erau infectate cu virusul Zika, scrie MEDIAFAX.

Actiunile autoritatilor din Brazilia au alertat si alte state. Ministerul de Externe german a sfatuit femeile insarcinate sa evite calatoriile in zonele afectate din America de Sud.

Virusul a fost descoperit in padurea Zika din Uganda in 1947. A aparut neasteptat in Micronezia in 2007, apoi in Polinezia Franceza in 2013. Raspandirea sa in Brazilia a fost, insa, cea mai violenta de pana acum. Potrivit unei teorii, Zika a fost adus in Brazilia de fanii care au asistat la Campionatul Mondial de fotbal din 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.