Locul de veci devine un lux pe care puțini și-l permit. Marile orașe ale României se confruntă cu o criză: sunt prea multe decese și prea puține locuri. Statisticile arată că avem mai mulți bătrâni decât tineri. Astfel, cei care au avut norocul să moștenească un loc de veci, vor să profite de moment și le scot la vânzare chiar și cu 6.000 de euro.

Locurile de veci, scumpe și din ce în ce mai puține

În cele 5 cimitire din Iași, administrate de municipalitate, mai sunt doar puţin peste 600 de locuri de veci disponibile. Acesta este un număr mic, dacă luâm în calcul faptul că zilnic au loc aproximativ șapte înmormântări. Așa că, vânzarea locului de veci a devenit o afacere.

Vânzător: „Avem un loc de veci în Cimitirul Eternitatea."

Reporter: „Ce preţ are?"

Vânzător: „3.900 de euro.”

Vânzător: „Este o criptă, cu două locuri pe verticală, cu monument funerar, cu gărduţ, cu o măsuţă cu băncuţă. Este chiar la alee, primul de lângă alee. Intenţia nu a fost să fac o afacere cu locul ăsta de veci, intenţia este să îl dau cuiva care are nevoie de el, pentru că nouă nu ne mai trebuie.” - Observator.

În Iaşi, cele mai scumpe locuri de veci scoase la vânzare de cei care le-au concesionat sau le deţin se află în Cimitirul Eternitatea. Costul variază în funcție de parcela pe care se află, dacă e acces cu mașina, dacă există un monument funerar mai nou ori în funcție de dimensiunea acestuia.

Prețul poate fi făcut chiar și în funcție de cât de aproape se află înhumată o personalitate. În aceste condiții, un singur loc de veci aici poate depăși suma de 6.000 de euro.

Autoritățile: „Nu există o problemă”

În Iași, locurile de veci sunt proprietatea cuiva numai în situații excepționale. Cele mai multe sunt doar locuri concesionate pe o perioadă de 7 sau 90 de ani. Prin urmare, cei care le vând, comercializează, de fapt, dreptul de concesiune.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

„Nu există o problemă în a se atribui, pentru concesionare, un loc de veci în situaţii de urgenţă, adică în caz de deces, în cazul unei boli care duce iminent la deces sau în cazul persoanelor cu vârstă înaintată. Preţul este stabilit de Consiliul Local, încă din anul 2010, şi este de 650 de lei, la nivelul oraşului Iaşi”, a clarificat Laurențiu Ivan, director Servicii Publice Iași.

Situația este asemănătoare și la Cluj. „Se plăteşte o taxă de concesiune de 100 de lei pe metru pătrat, pe 20 de ani. Se concesionează de către Primărie către persoanele fizice”, a spus Iulia Perșa, purtătoare de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca.

Inflația se simte și în cimitirele din București

Scumpirile în lanț nu au ocolit nici cimitirele din București. Tarifele au fost modificate conform unui proiect adoptat în ședința Consiliului General al Capitalei, iar majorările sunt și de 50%.

Citeste si:
Vreți să vă vindeți produsele în străinătate?
Vreți să vă vindeți produsele...

Taxele modificate se referă la tariful anual pentru întreținerea unui loc de 3 mp în cimitir după următoarea schemă: categoria I – 200 lei; categoriile a II-a şi a III-a – 90 de lei; categoria a IV-a – 40 de lei. Cât despre crematoriile și întreținerea unei nișe taxa de întreținere va ajunge la 30 de lei.

De asemenea, tariful pentru accesul cu mijloacele auto și a utilajelor pentru executarea lucrărilor funerare a fost majorat, ajungând la următoarele sume: autoturisme – 6 lei/oră; mijloace de transport sub 5 tone – 12 lei/oră; utilaje – 12 lei/oră.

Cât costă un loc de veci în cimitirele din Capitală?

În acest moment, Capitala are 27 de cimitire, însă numărul locurilor de veci nu este clar și nici a locurilor disponibile. Totuși, cererea este ridicată și prețurile în continuă creștere.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

În Cimitirul Bellu, de exemplu, care îți oferă posibilitatea de a-ți petrece somnul de veci alături de cele mai mari personalitați ale României, prețul se poate ridica și la 50.000 de euro.

Și cimitirele Reînvierea, Herăstrău s-au făcut remarcate pentru prețurile uriașe. În Reînvierea, unde proprietarii au chiar și promoții pentru doritori, o criptă cu trei locuri poate fi achiziționată pentru 7.000 de euro, prețul pentru o mașină decentă. În cimitirul Sf. Vineri București, pentru o suprafață de 9mp cineva cere 20.000 de euro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2023 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.