Mii de români sunt de părere că e scump să trăiești, dar mai costisitor e să mori, în urma vremurilor grele ce parcă nu mai trec, așa că au început să își caute locuri de veci. 14.000 de euro e un loc în cimitir, iar cavourile ajung la prețul unei garsoniere. E clar, moatea a devenit o afacere bănoasă.

Moartea, mai scumpă decât traiul. Un loc de veci poate costa cât o garsonieră

Pare că avarii merg pe un principiu: dacă viața nu ne lasă faliți, moartea, cu siguranță, ne sărăcește. Mii de euro trebuie să scoți din buzunar pentru un loc în cimitir, în special dacă vrei unul pe aleea principală. Și internetul e plin de oferte. Bani să ai. Partea neplăcută pentru neamul nostru, obișnuit să negocieze tot din lipsa veniturilor, este că mare parte dintre vânzătorii de locuri de veci nici nu vor să audă de tocmeală.

Acestea fiind zise, o familie e nevoită să economisească o viață întreagă pentru a-și asigura moartea, căci prețurile pornesc de la cel puțin 4.000 de lei, bani pe care nu mulți i-au văzut laolaltă. Din această cauză, tot mai mulți oameni apelează la incinerarea defuncților, alternativă care costă 3.000 de lei plus costuri de 30 de lei pe an pentru întreținere. Acest ritual funerar e practicat de către comunitățile umane din toate timpurile și din majoritatea regiunilor geografice.

El constă în arderea trupurilor fără viață, resturile rezultate în urma arderii fiind îngropate, fie direct în groapa funerară, fie într-un recipient funerar, cunoscut sub numele de urnă funerară. Practica este atestată încă din preistorie și pe tot parcursul protoistoriei și a celorlalte perioade istorice.

Cât costă un loc de veci într-un cimitir privat?

Dacă mormântul este situat într-un cimitir privat, acesta are o suprafață generoasă și beneficiază de mai multe cripte, are o poziție bună într-un cimitir de renume și este amenajat somptuos, cu materiale de calitate, deci prețul este pe măsură și poate să ajungă până la 50.000 de euro.

Pe de altă parte, dacă posibilitățile financiare ale familiei sunt reduse, un loc de veci într-un cimitir de stat, simplu, cu două locuri de pământ și fără alte îmbunătățiri, poate să coste 1.000 de euro.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Un loc de veci în Cimitirul Bellu, cu șase cripte, dispuse trei pe dreapta și trei pe stânga, cu hol încăpător pe mijloc pentru a fi vizitate, cu pisanie și monument masiv din granit, poate să coste și 26.000 euro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.