Guvernul a majorat taxele și impozitele, dar vrea să mărească și salariile bugetarilor, de luna aceasta, cu până la 50%, în plină criză. Motivele: creșterea facturilor, războiul din Ucraina și complexitatea muncii pe care o fac funcționarii. Specialiștii explică faptul că măsura va alimenta inflația și va adânci diferența între salariile de la stat și cele de la privat.

Măriri de salarii cu 50% pentru bugetari, în plină criză

Guvernul pregătește salarii mai mari pentru bugetari. Cei mai mulți bani ar urma să primească angajații care lucrează pentru proiecte europene, îndeosebi la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde creșterile ajung până la 50%.

„Este o bulibăşeală generală. Legea de salarizare unică în sectorul public, nu mai este unică demult”, a comentat Sorin Dumitru, președinte Blocul Național Sindical (BNS).

De pildă, un director din cadrul Ministerului Fondurilor Europene are un salariu net de 7.300 de lei. Dacă se va ocupa de proiecte cu fonduri externe, va primi în plus jumătate, adică peste 3.500 de lei. În total, 11.000 lei net. Trebuie precizat că, odată cu lefurile mai mari, cresc și sporurile.

„Câştigurile consistente vin din sporuri. Unii au spor pentru soare, că stau în soare, alţii iau spor pentru umbră că nu au suficient soare şi că stau în birou cu jaluzelele trase şi spor de calculator”, a explicat George Butunoiu, expert HR, pentru Observator.

Restul angajaţilor de la stat, cu excepţia demnitarilor şi a personalului din administrația publică locală, vor primi salarii mai mari cu 15%. Măsura este motivată de situația economică generată de criza de COVID-19, de facturile mari și de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, afirmă guvernanții.

„Războiul este în Ucraina, nu este în funcţia publică din România. De ce trebuie să crească salariile de stat în România şi să nu crească toate salariile tuturor românilor? De ce trebuie să concentrăm beneficiile doar pentru unii, doar pentru că ei, doar că ei sunt mai aproape de politicieni?”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

De asemenea, în ordonanța pregătită de Ministerul Muncii sunt incluși și angajații Institutului Național de Statistică(INS), datorită complexității efortului pe care îl depun. Autoritățile spun că nu fac decât să respecte legea.

„Salariile respective sunt decise. Cineva decide că acela e salariul și nu altul”, a adăugat George Butunoiu, expert HR.

„Prin datorie se vor finanța aceste majorări”

Dacă majorările vor fi aprobate, discrepanța între stat și privat se va adânci, spun analiștii. În România, unul din patru angajați lucrează la stat, cu un salariu mult mai mare decât la privat.

Creșterile vor arunca sugruma bugetul, iar țara noastră va continua să se împrumute la dobânzi record pentru a finanța salarii și pensii, sunt de părere specialiștii.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

„Salariul net pe economie este undeva la sub 4.000 de lei, iar in administraţia publică, salariul este 5.500. Deci este o diferenţă de 40% mai mare”, e de părere Adrian Codîrlaș, economist.

„Statul ne este deja concurent pe acest segment. Oamenii care doresc să muncească se uită la firme private, dar cred că de 4 sau 5 ani au început să se uite mai mult ce salarii oferă zona publică”, a spus Olimpia Doru, antreprenor.

„Crescând costurile guvernului, automat va rezulta deficit care trebuie finantat. Prin datorie se vor finanta aceste majorări”, a afirmat Adrian Codîrlaș, economist.

„Facem niste modificărti anul acesta, să avem ce să modificăm în lunile care urmează, astfel incat să avem ce modifica pentru a vea o nouă lege a salarizării în sectorul bugetar. Suntem de noaptea minţii”, a completat Sorin Dumitru, președinte BNS.

Citeste si:
Greva continuă: profesorii vor să vadă măririle promise în lege, nu...
Greva continuă: profesorii...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.