O propunere a Guvernului ar putea lăsa fără voucherele de vacanță o anumită categorie de salariați din sistemul bugetar. Iată ce categorie de bugetari nu va mai beneficia de tichete.

Valoarea voucherelor de vacanță creşte doar pe hârtie. Ce categorie de bugetari nu va mai beneficia de tichete

Este vorba despre angajații de la stat care au un salariu net mai mare de 8.000 de lei lunar. Totodată, valoarea tichetelor de vacanță va crește și pentru bugetarii care le vor primi în continuare de la 1.450 de lei la 1.600 de lei, dar acest lucru nu înseamnă că vor putea să își ia vacanțe mai scumpe.

Tichetele de vacanță vor fi incluse în baza de impozitare a asigurărilor de sănătate, iar această creștere este doar atât cât să acopere această reținere la CASS. Măsurile fac parte din reforma bugetară anunțată deja de Guvern la Bruxelles și va intra în vigoare în data de 1 octombrie.

Tot din acea dată va fi mărit salariul minim pe economie cu 10%, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. În schimb, vor fi eliminate facilitățile fiscale acordate unor categorii de angajați cum ar fi cei din domeniul IT.

Agricultura, construcțiile, industria alimentară și IT-ul sunt domeniile care, din această toamnă, vor pierde facilitățile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajaților, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contribuțiilor pentru sănătate.

„Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar și despre domenii care se luptă fie cu deficit de candidați, fie cu o rată mare a fluctuației de personal, fie cum ambele. De la începutul anului și până acum, aceste sectoare au scos în piață peste 80.000 de joburi noi, adică aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro în acest interval de timp”, spune Bogdan Badea, CEO-ul platformei de recrutare online eJobs.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Septembrie 2023 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.