În această vară, România va fi afectată de temperaturile caniculare care provoacă seceta. Agricultura este prima ramură care are de suferit din cauza secetei, iar drept rezultat, produsele alimentare vor suferi o majorare de preț. Porumbul și floarea-soarelui sunt cele mai afectate.

Scumpiri ale produselor alimentare provocate de secetă

Seceta afectează grav agricultura, iar din această cauză românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru cumpărături. Recolta de floarea-soarelui ar avea de suferit cel mai mult. Din acest motiv, un litru de ulei ar putea ajunge să coste cu până la 5 lei mai mult. Totodată, și alte alimente vor suferi majorări, spre exempu laptele, carnea, dar și legumele.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, spune că zona Vrancea este cea mai afectată de secetă. Acesta va merge astăzi și în județul Neamț să vadă culturile care s-au uscat din cauza temperaturilor.

În unele zone ploaia nu ar fi o rezolvare a problemei, deoarece culturile nu mai pot fi salvate. Ministru susține că de vină este lipsa de investiții în sistemele de irigații.

"În ultimii ani cea mai afectată zonă din cele văzute de mine, este Vrancea. Am fost la Brăila, am fost la Galați, la sistemele de irigații. Din nefericire, am regăsit stadiul din 2019 privind executarea sistemului reabilitării sistemului de irigații. Această situație a determinat pe mulți fermieri să nu poată să folosească sursa de apă care există în mod natural, neavând posibilitatea prin sistem ea să fie pompată și să ajungă la rădăcina plante. În unele zone, indiferent ce cantitate de apă vine, cultura este pierdută", a declarat Petre Daea.

Gazele s-au scumpit cu 50%

Scumpirile la gaze sunt cele mai accelerate. Doar în ultimele 3 luni preţurile au crescut cu 50%. Prețurile la gaze au înregistrat o creştere record. Preţul gazului a ajuns să coste între 161 - 180 euro/ MWh. Acest lucru înseamnă că românii plătesc acum de 7,5 ori mai mult decât acum 6 luni şi de peste 11 ori mai mult, faţă de luna ianuarie 2021.

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Specialiştii atenționează că iarna următoare ar putea fi cea mai grea din generaţia noastră.

" Am depășit 180 (n.r. 180 de euro pentru un MWh) astăzi. Suntem nu departe de vârfurile de peste 200 (n.r. de euro), înregistrate imediat după invazia Ucrainei. Cred că răspunsul ține de disponibilitatea și capabilitatea resurselor publice, deci a statului, de a acoperi niște facturi.

Cineva suportă acest cost. Că este populația directă acum sau că este statul, adică populația României în viitor prin îndatorare, cineva va suporta. Dar cred că se va ajunge la un mix și pentru categoriile vulnerabile sper că va exista un mix sufiecient de confortabil încât să nu vedem evoluții dextrem de dureroase", a declarat pentru Antena 3, Claudiu Cazacu, analist economic.

Citeste si:
Alimentele de bază care se vor ieftini începând de la 1 august 2023
Alimentele de bază care se...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iulie 2022 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.