Se poate să ajungem să mâncăm zacuscă făcută doar din legume de import, mai scumpe decât ale noastre, căci seceta e pe cale să ne distrugă recolta, mai ales cea de vinete și ardei. În lipsa ploilor, câmpurile s-au uscat și nu mai dau roade. Pronosticul meteorologilor.

Seceta e pe cale să ne distrugă recolta

Pogoare pe care au fost plantate vinete sunt compromise. De exemplu, în Văleni, județul Dâmbovița, fermierii sunt îngrijorați că nu vor mai avea ce recolta din cauza secetei.

„Rădăcinile nu s-au dezvoltat corespunzător și s-au uscat. Frunzele se usucă și planta nu mai e viguroasă”, a decalrat fermierul Florea Gheorghe, pentru Kanal D.

Lipsa apei a contribuit la acest aspect, iar producția, comparativ cu alți ani, va avea de suferit. „La 500 de metri pătrați se fac undeva la 2-3000 de kilograme, dar nu știu dacă o să fie cazul. Dacă e secetă, nu cred că se fac 1000 de kilograme. Vinete deja se mănâncă”, a completat acesta.

Așadar, ne-am putea găsi în situația de a face zacuscă din legume de import. Valul de căldură din vestul și centrul Europei abia acum vine înspre noi, iar temperaturile vor depăși 35 de grade Celsius.

De asemenea, culturile de ardei au fost afectate de secetă. Pământul este crăpat, iar o parte dintre plante au frunzele deja ofilite. Singura soluție este apa. Din belșug. Dar costurile pentru sistemele de irigații îi fac pe fermieri să reconsidere această variantă.

„Intrăm acolo să băgăm benzină la motoare ca să avem mâncare, că altfel...Dacă nu îți rămâne ceva acolo pentru anul care vine, ca să poți să investești, să te extinzi, automat renunțăm”, a spus un alt fermier.

În aceste condiții, piețele ar putea fi pline de legume din import. În ceea ce privește vinetele, numai în prima jumătate a anului curent am importat peste 1.700 de tone.

Și recolta de grâu și floarea-soarelui va fi pe jumătate, susțin agricultorii. Culturile sunt recoltate prematur din cauza căldurii și sunt abia la jumătate față de anii trecuți. La acest moment, în solarii sunt peste 50 de grade Celsius, lucru care face ca tot ce înseamnă producție autohtonă să se strice.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

2022 ar putea fi cel mai secetos an din istorie

A plouat de două ori mai puțin decât era nevoie de la începutul acestui an agricol. Pe suprafețe bune, culturile de grâu, secară sau rapiță sunt deja compromise. Dacă vremea nu se schimbă, aceeași soartă o vor avea și cele de porumb sau floarea-soarelui.

România se confruntă cu o secetă pedologică, spune meteorologul Elena Mateescu, directoarea Institutului Național de Meteorologie (INM), ceea ce înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol normal.

„Cele mai grave situații sunt în Moldova și în Bărăgan. Aici, avem secetă pedologică (a solului, n.r.) extremă. Valoarea precipătațiilor este de 239l/mp căzuți în decurs de 7 luni. Comparativ, în anul agricol 2019-2020 aveam 236,8 litri/mp în decurs de 7 luni”, a declarat Elena Mateescu pentru Europa Liberă.

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...


  • Valoare optimă este de 500-600 l/mp pentru perioada de 7 luni de la debutul anului agricol curent.

„Lucrurile se pot schimba dacă plouă”, spun optimiști fermierii. Tuturor le este teamă însă că 2022 ar putea fi un 2020 cu repetiție, an considerat de meteorologi cel mai secetos an din istoria României pentru zone importante din țară, precum Dobrogea.

„În 2020, am avut rezervă de apă în sol aproape de zero, era un pământ reavăn până la 20 de cm așa și apoi pământ uscat-uscat, drept urmare, pe mare majoritate a câmpurilor s-au făcut producții de 2-3-400 de kilograme de porumb la hectar”, arată Nicolae Sitaru, potrivit Europa Liberă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.