Social 16 Mai 2022 12:15 de Alexandra Chivu
Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, sudul, centrul şi estul Olteniei, precum şi în nordul şi nord-vestul Banatului.

Agrometeo: Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din țară

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 14 - 20 mai, în zonele menţionate se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică şi chiar extremă.

Pe de altă parte, în Maramureş, local nordul, estul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, nord-estul şi vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat în sud-vestul Transilvaniei, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime.

„Gradul de aprovizionare cu apă al solului în stratul 0-20 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei şi a Munteniei, local în nord-estul şi vestul Banatului, centrul şi sudul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra local în nordul, centrul şi estul Dobrogei, nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul, nord-estul şi sud-estul Munteniei, estul Transilvaniei”, arată prognoza ANM.

Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer şi sol va fi favorabil desfăşurării în bune condiţii a proceselor de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, în zonele de câmpie, ritmurile vegetative ale culturilor de primăvară semănate în epoca optimă se vor putea desfăşura uşor mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Astfel, la culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă va fi posibilă definitivarea alungirii paiului (90-100%), continuându-se totodată fazele de "burduf" şi înspicare (10-100%), iar în semănăturile tardive va predomina alungirea paiului (30-100%).

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Rapiţa va parcurge apariţia inflorescenţelor (70-100%) şi înflorirea (50-100%), cele mai avansate fiind culturile din sudul şi sud-estul ţării aflate la formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-80%).

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, la speciile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) se va finaliza germinarea (100%), totodată continuându-se răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze adevărate (30-100%), precum şi înfrunzirea (3-8 frunze). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite moderate de umiditate în sol.

De asemenea, în principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se va semnala răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-60%), iar la cartoful pentru consum, răsărirea (50-100%) şi formarea/creşterea lăstarilor laterali (10-25%).

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor şi a frunzelor, formarea şi creşterea rodului, în cea mai mare parte a plantaţiilor. De asemenea, soiurile timpurii de cireş vor parcurge creşterea fructelor, iar izolat se va putea înregistra coacerea în "pârgă". În toate podgoriile, viţa-de-vie îşi va continua creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor fi optime pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 13 şi 25 de de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 7 grade Celsius, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 21 şi 32 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, iar cea minimă se va încadra între 4 şi 18 grade Celsius, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 13 şi 26 de grade Celsius la scara întregii ţări, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate în epoca optimă. Din punct de vedere pluviometric, meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

De asemenea, local cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi la începutul perioadei. Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.