Datele finale pentru 2021 arată că toate marile piețe de petrol, gaze naturale și energie electrică sunt peste nivelul din 2019 ca volume, impactul pandemiei fiind absorbit de evoluția cererii. 

Impactul pandemiei, absorbit complet de evoluția cererii. Într-un an, gazul s-a scumpit de 5 ori și energia electrică de 4 ori

Românii au consumat cu 6% mai mult combustibil anul trecut comparativ cu 2019, cu 8% mai mult gaz natural și cu 1% mai multă energie față de ceea ce putem numi ultimul an de normalitate.

Anul 2021 va rămâne în istorie din cauza exploziei prețului la produsele energetice. Prețul mediu spot al energiei electrice din ultimul trimestru al anului a fost de 4 ori mai mare față de primele trei luni din 2021.

În ceea ce privește gazul natural, prețul înregistrat în țara noastră la finele anului a fost de 5 ori mai mare comparativ cu media tranzacțiilor din primele trei luni ale anului.

Costul gazelor a crescut de la 18 euro/MWh în primul trimestru din 2021 la 90 euro/MWh în ultimul trimestru, prețul spot al energie electrice a ajuns să coste de la 53 euro/MWh la 212 euro/MWh, în timp ce prețul petrolului Brent s-a majorat de la 61 dolari/baril la 80 dolari/baril.

Măsurile luate de unele state după majorarea prețurilor la curent și gaz

Scumpiri la curent și gaz nu s-au arătat doar în România, ci la nivelul întregii Europe. Cele mai multe state au luat deja măsuri, care diferă de la un teritoriu la altul, pentru ca cetățenii lor să simtă mai puțin povara majorărilor.

În Cehia, de pildă, în ultimele luni ale anului 2021, energia a fost scutită de TVA. Guvernul a decis și ca gospodăriile să fie exonerate de taxele la energie, dacă electricitatea provine din surse regenerabile. În Cipru, pe lângă reducerea TVA-ului la energie de la 19% la 5%, aleșii au decis ca statul să acorde 70 de milioane de euro pentru creșterea salariilor, indemnizațiilor și pensiilor.

În Estonia, cei cu venituri mici beneficiază de prețuri reduse la curent până în luna martie inclusiv. Tot până atunci taxele de rețea pentru gospodării și firme au fost reduse la jumătate. Și Portogalia a redus TVA-ul, de la 23% la 13%, pentru primii 100 de kilowati consumați lunar.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

La noi, guvernul a ales plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze, măsuri care se aplică de la 1 februarie până la 31 martie. Astfel, nu vom mai plăti mai mult de 0,80 lei/kWh și 0,31/kWh la gazele naturale.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale, se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.