Andreea B. este in culmea fericirii, pentru ca este gravida si va avea un copil, peste sase luni. In acelasi timp, este si preocupata sa-si faca toate testele si investigatiile de urmarire a sarcinii, recomandate de medicul ei. Chiar si-a programat urmatoarele luni in functie de vizitele la clinica. Andreea are 36 de ani si este la prima sarcina. Varsta la care a ajuns o sperie putin, pentru ca a auzit si a citit despre multe cazuri in care problemele au aparut la viitoare mamici trecute de 35 de ani.

Pentru a fi sigura ca totul va fi bine, ea a facut pana acum tot ce i-a indicat medicul ginecolog. Dar multe femei din Romania nu sunt atat de constiente de pericolele ce pot aparea in timpul sarcinii. Mai mult, in zonele defavorizate din mediul rural sunt mii de viitoare mame care nu se duc deloc la control, fie pentru ca nu au un cabinet in localitate sau macar in apropiere, fie din lipsa banilor.

Registru national online

Multe dintre aceste probleme se vor rezolva peste cateva luni, cand va functiona Registrul National al Gravidelor, creat cu ajutorul fondurilor europene. Proiectul „Da o sansa vietii – Program national de ingrijire a gravidei si copilului” va ajuta femeile din intreaga tara sa ajunga la medic si sa inteleaga de ce trebuie sa-si faca toate analizele in timpul sarcinii. Iar toate analizele obligatorii pentru gravide vor fi gratuite!

Andreea, tanara viitoare mamica pe care am intalnit-o la analizele periodice, este una dintre femeile care au si alte nevoi, in relatia cu sistemul medical. La fel ca multe viitoare mame din Romania, si-ar dori sa poata coresponda online cu medicul specialist, sa-si primeasca rezultatele analizelor si sa-si vada programarile la testele periodice printr-un sistem electronic. Si aceste lucruri vor fi posibile datorita aceluiasi proiect finantat din bani europeni, care a-nceput in martie 2019. Foarte simplu, la fel ca „internet banking”, cu user si parola.

„In cadrul proiectului «Da o sansa vietii!» vom face un registru national al gravidelor, functional la nivelul intregii tari. Practic, medicul specialist care va lua contact prima oara cu gravida o va introduce in acest sistem integrat care va functiona ca orice alta platforma online. Viitoarele mame vor avea acces la sistemul electronic, prin user si parola, pentru a putea sa-si vada analizele si programarile la teste. E mult mai usor decat sa plece la drum, spre o clinica, doar pentru a-si face programare. Cele care vor putea accesa platforma nu vor mai avea carnetul gravidei”, explica medicul Oana Toader, managerul proiectului.

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

Pana la jumatatea anului viitor se vor pune bazele acestui sistem integrat care va functiona in intreaga tara: formarea profesionala a 376 de specialisti (printre care si rezidenti), in toate tipurile de maternitati, si crearea sistemul electronic si a registrului national al gravidelor. In cea de-a doua etapa, viitoarele mame vor fi preluate in evidenta electronica si vor beneficia de noile metode de screening, in toata tara, cu ajutorul medicilor care vor avea noi specializari.

Tot prin acest proiect se va revizui procedura pentru consultatia prenatala. Este nevoie de aceasta actualizare a procedurilor, care nu s-a mai facut din anul 2004. „Revizuirea inseamna ca toate viitoarele mamici vor fi luate in evidenta, cu ajutorul sistemului electronic, si vor face toate tipurile de teste, pe perioadele sarcinii: analizele pentru depistarea sindromului TORCH, dublu test, morfologia de trimestru I, morfologia de trimestru II si toate celelalte analize recomandate de medicul curant”, detaliaza specialista.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Principalul aliat: societatea civila!

Cea de-a doua etapa a proiectului are ca principal obiectiv luarea in evidenta a cat mai multor femei gravide. Cele mai dificile cazuri raman uneori necunoscute medicilor, mai ales in comunitatile izolate si defavorizate. Sunt tinere care nu merg la consultatii dupa ce raman gravide, iar pentru a veni in ajutorul acestora, Ministerul Sanatatii va incheia parteneriate cu ONG-uri.

Povestile femeilor din aceste medii defavorizate sunt cutremuratoare. Anton Olga este asistent medical in cadrul proiectului SENS-Siguranta prin Educatie pentru Nutritie si Sanatate, implementat de Organizatia Salvati Copiii, si a-ncercat, in ultimii doi ani, sa ajute cat mai multe mame din comunitati foarte sarace. Uneori a reusit si se bucura de succes, dar a descoperit si cazuri greu de rezolvat, acolo unde victimele neajunsurilor de tot felul se resemneaza cu situatia si refuza orice sprijin.

Citeste si:
Patru valori care pot defini companiile viitorului
Patru valori care pot defini...

„Ele sunt indrumate, in prima faza, sa mearga la medicul de familie, apoi sunt trimise la ginecolog. Din pacate, foarte multe dintre ele nu ajung, din cauza situatiei financiare. La Sacele am mers de nenumarate ori intr-o zona limitrofa a orasului, unde sunt foarte multe femei cu multi copii care traiesc in situatii precare. Multi nu au apa curenta, unii nu au nici macar electricitate. Am intalnit o gravida care mai are o luna pana sa nasca, nu a fost nici macar la o ecografie, nu stie ce sex are copilul, dar, din pacate, este al saptelea copil si spune ca nu va avea nicio problema, daca nu a avut nici pana acum”, povesteste Olga.

Multe dintre aceste mame din cele mai sarace zone ale tarii sunt foarte tinere. La doar 20 ani, unele au deja patru copii si niciun fel de ajutor. Nu sunt casatorite si traiesc fara vreun sprijin din partea familiei. Nici macar nu se gandesc sa mearga la medic in timpul sarcinii, pentru ca acest lucru inseamna bani pentru transport si pentru unele analize care nu le sunt decontate, chiar daca au asigurare medicala pe timpul sarcinii.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Cu ajutorul proiectului „Da o sansa vietii – Program national de ingrijire a gravidei si copilului”, multe dintre aceste femei vor putea avea acces gratuit la toate analizele, prin colaborarea intre Ministerul Sanatatii si ONG-urile care le-au avut deja, pana acum. Mai mult, datorita aceluiasi proiect finantat din fonduri europene, peste un an se va sti exact cate femei gravide sunt in Romania si cati copii se nasc, ce probleme medicale au si cum li s-ar putea acorda ajutor, pentru a fi cat mai sanatosi.

Context

Peste 1000 de nou-nascuti mor, in fiecare an, din cauza unor afectiuni ce s-ar fi putut trata, daca ar fi fost descoperite in timpul sarcinii. Statisticile arata ca mortalitatea perinatala reprezinta peste 90% din numarul total de decese, insemnand ca foarte multi copii se nasc morti sau decesul survine in primele sase zile dupa nastere. Multe dintre aceste cazuri n-ar mai exista, daca mamele ar merge la controalele periodice, la medic.

Activitatile proiectului vor duce la o imbunatatire a serviciilor medicale si vor sprijini Ministerul Sanatatii sa defineasca politici pentru mama si copil. Astfel, va creste numarul de persoane care beneficiaza de programe de sanatate si de servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru principalele patologii in toate cele opt regiuni ale tarii.
Proiectul „Da o sansa vietii – Program national de ingrijire a gravidei si copilului” este finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, din martie 2019, timp de 36 de luni.

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene, “Bani europeni pentru idei romanesti” si a fost publicat pe www.9am.ro, in cadrul proiectului "Descopera Programul Operational Capital Uman” (cod MySMIS 125486), cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.