Actorul Mitică Popescu a murit, marţi, la Spitalul Elias. Inima sa a cedat la vârsta de 86 de ani, din cauza unor afecțiuni grave, conform familiei sale. Artistul va rămâne în memoria publicului drept Cocoșilă, rol memorabil în filmul „Moromeții” de Stere Gulea. Mesajul emoționant postat de Rapid.

Actorul Mitică Popescu a murit

Conform surselor citate, actorul Mitică Popescu era internat din luna decembrie la Spitalul Elias. Reprezentanții spitalului au fost cei care au anunțat decesul actorului. La scurt timp, familia actorului a transmis că Mitică Popescu s-a stins din viață „după afecțiuni grave și o suferință de scurtă durată”.

„Îndrăgitul actor Mitică Popescu s-a stins din viață după afecțiuni grave și o suferință de scurtă durată. A înfruntat totul până în ultimele clipe cu curaj și cu simțul umorului care l-a făcut atât de deosebit printre „monștrii sacri” ai teatrului și filmului românesc. S-a încercat tot posibilul de către personalul medical, care merită recunoștință, dar boala n-a putut fi învinsă.

Mitică Popescu și-a trăit ultimii ani din viață cu demnitate și în confortul meritat după o îndelungată carieră de succes. Chiar dacă a mai avut puține apariții publice, s-a bucurat tot timpul de dragostea și admirația tuturor celor care l-au cunoscut sau întâlnit, de respectul și prietenia unanimă a membrilor activi din galeria clubului Rapid București, de afecțiunea și căldura familiei care i-a fost mereu alături”, arată familia actorului într-un comunicat.

Mesajul transmis de Rapid după moartea actorului Mitică Popescu

Marele actor a fost și un apropiat al fotbalului, iar simpatia sa față de Rapid nu a fost niciodată ascunsă. Mitică Popescu era nelipsit din tribuna oficială a stadionului din Giulești, era și un apropiat al vestiarului, dar și al galeriei, care l-a respectat enorm, la fel ca și pe ceilalți artiști care au rezonat cu tot ceeea ce înseamnă culorile alb-vișinii.

Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

Oficialii Rapidului au fost marcați de trecerea în neființă a actorului și au postat un mesaj emoționant pe conturile de social media.

„Cu mare durere vă anunțăm că Mitică Popescu s-a alăturat Galeriei din Ceruri. Fostul mare actor a fost îndragostit de Rapid, fiind mai mereu prezent în tribunele Giuleștiului. Condoleanțe familiei și prietenilor! Drum lin!”.

Biografie

Actorul Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti. A jucat la Timişoara şi Piatra Neamţ. La Teatrul Mic din Bucureşti a ajuns în 1973. Un an mai târziu a jucat în spectacolul ''Matca'', de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010.

Citeste si:
Sebastian Stan, actorul român de la Hollywood, intră în competiția...
Sebastian Stan, actorul român...

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepţie în piesele ''Cititorul de contor'' de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ''Să îmbrăcăm pe cei goi'' de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ''Maestrul şi Margareta'' de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ''O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord'' de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ''Pescăruşul'' de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ''Cum vă place'' de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ''Sonata fantomelor'' de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ''Şcoala femeilor'' de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ''Viitorul e maculatură'' de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ''Alex şi Morris'' de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ''Colonia îngerilor'' de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul ''Moromeţii'', de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din filmul ''Vânătoarea de vulpi'' (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.

Mitică Popescu mai jucat în ''Stejar, extremă urgenţă'' (regia Dinu Cocea, 1973), ''Mere roşii'' (regia Alexandru Tatos, 1976), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (regia Lucian Pintilie, 1981), ''Înghiţitorul de săbii'' (regia Alexa Visarion, 1981), ''Glissando'' (regia Mircea Daneliuc, 1985), ''Secretul armei... secrete'' (regia Alexandru Tatos, 1988), ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (regia Şerban Marinescu, 1993), ''Dulcea saună a morţii'' (regia Andrei Blaier, 2003), ''Păcală se întoarce'' (regia Geo Saizescu, 2006), ''Ticăloşii'' (regia Şerban Marinescu, 2007) sau ''Umilinţă'' (regia Cătălin Apostol, 2011).

Citeste si:
Vasile Muraru, declarații emoționante după moartea lui Mitică...
Vasile Muraru, declarații...

Actorul a prezentat una dintre cele mai longevive producţii ale TVR, emisiunea ''D'ale lui Mitică", difuzată din 1999 la postul TVR 2.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2023 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.