Pe 17 aprilie 2007 s-a stins o mare valoare a muzicii românești, Gil Dobrică, solist care a sfidat regimul comunist cântând timp de 35 de ani rock'n roll și piesele idolului său, Ray Charles. Artist disident prin repertoriul său, Gil Dobrică s-a făcut remarcat în fața publicului prin simplitatea sa, iar în grupurile de prieteni prin obsesia de a nu i se pune droguri în pahar la petreceri. Mai târziu, cunoscuții au relatat câteva dintre episoadele bizare care i-au întărit interpretului fixația că cine îi vrea răul.

Povestea de viață a maestrului Gil Dobrică

Gil Dobrică s-a născut în 14 februrie 1946 la Călărași, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, el fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat țara în lung și-n lat cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului”, iar un coleg de muncă, mare iubitor de muzică neagră, i-a insuflat artistului pasiunea pentru Ray Charles, creionându-i astfel destinul.

Îndrăgistul artist a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani pentru studenți, pe gratis, la Clubul Uzina „7 noiembrie”. Cânta piese din repertoriul unor artiști precum Aretha Franklin, Otis Redding, Arthur Conley, Little Richard, Hendrix, Beatles, Rolling Stones, fapt care i-a permis să se bucure de o mare popularitate.

„Istoria şi geografia ii plăceau in mod special. Avea un caiet in care scria tot ce citeşte şi-şi făcea rezumat. A fost un copil cuminte. Eu am făcut fizica şi incercam să-l invăţ matematică. Nu-i plăcea. Se uita pe geam şi spunea: «Lasă, sor-mea, uite ce frumos căntă păsărelele!». Prin '62, tata a făcut un accident vascular, şi fraţii mai mari care se stabiliseră la Craiova l-au chemat la oraş.

Atunci părinţii au văndut casa de la Călăraşi şi au cumpărat-o pe cea de la Craiova. Gil avea 16 ani. L-au dat la o şcoală profesională să se facă strungar, dar chemarea lui a fost muzica. Ne spuneau colegi de-ai lui că fredona şi bătea ritmul cu cheile de la strung. La puţină vreme a inceput să cănte la Clubul Uzinei 7 Noiembrie”, a povestit sora mai mare, Ileana.

Dintre toţi fraţii, Gil a fost boemul familiei. Paul a lucrat in domeniul calculatoarelor, Ileana a fost fizician, Stelian inginer mecanic, iar Florina asistentă medicală.

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

„Mai toţi am avut preocupări din aastea. Doar Florian, cel mai mare, a căntat puţin in orchestra liceului, la violoncel şi apoi la acordeon."

„Odată, cănd Paul a venit de la Bucureşti la Craiova, l-a găsit pe Gil printre fire şi scule cu o gaşcă de prieteni, "cu care mai tărziu a infiinţat formaţia «Dacii». S-au urnit să cănte la «Periniţa» in Craiova, apoi la Casa Studenţilor. Aşa a inceput să fie cunoscut şi căutat. Ridica sala in picioare. Ulterior a făcut o şcoală de muzică la o casă de cultură din Craiova, unde şi-a mai cizelat talentul, dar la el totul a fost nativ”.

Cam așa a început totul. Continuarea o știm cu toții. Gil Dobrică a devenit un răsfățat al barurilor de noapte și idolul petrecerilor lui Nicu Ceaușescu. „Am făcut ce am vrut în viață, am fost în niste situații uluitoare, la care alții doar vizează, aș fi putut imigra ori să fiu bogat. Însă nu am profitat de relații, nu mi-a stat niciodată în fire să mă folosesc de pile precum alții”, a povestit Gil Dobrică într-un interviu pentru Libertatea.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Teama de nu fi drogat

Gil Dobrică a venit prin `70 la București. Și-a început activitatea la Teatrul Bulandra, la Grădina Icoanei, apoi s-a stabilit la Barul Atlantic. Fratele său, Paul Dobrică, a povestit că la acea vreme i-a înflorit o obsesie artistului, aceea de a nu fi drogat. Tot timpul umbla cu paharul în mână de frică să nu i se pună substanțe în băutură, pentru a nu i se face vreo înscenare.

„A inceput la Teatrul Bulandra, la Grădina Icoanei, apoi s-a stabilit la Barul Atlantic, vizavi de CC, unde era şef de bar Viorel Păunescu. Aici venea şi Nicuşor pentru Jeanina Matei. Era un zvon că Gil ar fi ţigan.

Şi-a avut din cauza asta necazuri. Veneau bişniţarii, valutiştii şi aruncau cu banii pe el. Păunescu i-a spus să-i impartă, dar el i-a zis: «Dom'le, eu nu am casă, nu am masă, stau cu chirie, trebuie să-mi fac şi eu un rost».

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

Şi a venit atunci un colonel de la Securitate şi l-a luat intr-un birou. I-a zis: «Păi, tu, dacă primeşti bani, poţi să primeşti şi bilete de la spioni, şi droguri, şi valută». El a fost de atunci speriat, l-a marcat. Cănd intra in bar, tot timpul umbla cu paharul după el de teamă că i se pun droguri in băutură, ca să-l prindă cu ceva.

Odată, prin '87, tot intr-un restaurant de-al lui Viorel Păunescu, Gil a zis in glumă: «Vă pedepsesc cu un bis, că de măine nu mai vreau să cănt aici». Astfel a fost suspendat, iar cine il accepta intr-un restaurant să cănte primea amendă 4.000 de lei. Erau bani mulţi!”, a rememorat Paul Dobrică.

Episoade bizare care i-au întărit obsesia

Întâmplarea cu Securitatea de la începuturile vieții sale artistice în Capitală l-a marcat pe Gil Dobrică. Tot timpul se gândea că cineva ar putea să îi pună droguri în mâncarea sau în băutură pentru a-i face rău ori pentru a-l șantaja. Chiar şi după '89, oriunde mergea nu-şi dezlipea niciodată măna de pe pahar. Fratele său, Paul, spune că de căteva ori teama lui a fost chiar intemeiată.

Citeste si:
Editors se alătură lineup-ului festivalului Summer in the City,...
Editors se alătură...

„Am mers o dată impreună, venise şi cumnatul de la Craiova şi am ieşit la un bar in Bucureşti. Cănd am plecat, Gil avea nişte ochi sticloşi şi o figură imobilă, cred că atunci, intr-adevăr, ii strecuraseră ceva. Nu pot să-mi imaginez care ar fi motivul pentru care cineva i-ar fi făcut asta.

«Măi, imi pun ăştia droguri», spunea tot timpul. Apoi a mai fost o fază la mare, la Eforie, cănd a venit un fan după spectacol şi i-a pus in faţă o măsuţă cu două sticle cu vin şi-un pahar, să ciocnească. El a luat sticla, a intors-o şi am văzut cu toţii pe fund o emulsie metalică ce nu se dizolva. «Să nu te atingi de ea», a zis.”

Se uita la patru televizoare simultan

Gil Dobrică a cântat până în ianuarie 2007, dar chinul pe care boala i-l pricinuia îl schimbare. Nu mai era omul vesel de altădată, ci devenise ursuz și se certase aproape cu toți frații.

În garsoniera din București, interpretul avea pe noptieră patru televizoare la care se uita simultan. Când boala îl țintuia la pat, stătea cu programul lângă el, urmărea un film și trăgea cu ochiul și la celelalte trei ecrane.

„Era Era un ahtiat al filmului clasic. Cănd nu-i plăcea nimic la televizor, pornea magnetofonul. Uneori, cănd veneam să-l vedem şi nu se simţea foarte bine, ne ruga să-i citim. Nu mai vedea bine şi nici n-a vrut să-şi pună ochelari. Ne doare că l-am pierdut la anii ăştia, ar fi putut să mai trăiască dacă se ingrijea. De-acum paşii lui n-o să mai intre pe scările care-l duceau acasă. Era aşa de măndru de garsoniera lui «Casa mea», aşa-i spunea", a explicat fratele cântăreţului.

Artistul s-a stins în 2007, la 61 de ani, la Craiova, fiind răpus de gută și de ciroză. Paul Dobrică a susținut că familia a vrut să-l ducă la medic, dar maestrul a refuzat.

„Am vrut să-l ducem la doctor, dar a refuzat mereu. A avut oroare de doctori. Nu voia să se trateze. De la gută au plecat toate. Şi cu pneumonia s-a pricopsit, pentru că a stat prea mult la pat. El nu era omul regimului. Era prăpăstios, nu mai voia să mănănce de teamă să nu fie droguri in măncare. Obsesia asta a avut-o tot timpul”, a mai spus fratele lui Gil Dobrică.

Bătaie pe averea lui Gil Dobrică

La un an după moartea lui Gil Dobrică, spiritele erau încă încinse în sânul familiei. Mărul discordiei, averea, a pus liniștea cunoscuților solistului pe butuci, după ce acesta a lăsat tot ce avea surorii sale, Florina Patru, și fiului acesteia.

Este vorba despre o vilă în centrul Craiovei, evaluată la peste 80.000 de euro, un apartament în cartierul Craiovița Nouă, de aproape 60.000 de euro, și o garsonieră în București, pe Calea Victoriei, care costa în jur de 100.000 de euro. La toate acestea s-au adăugat și banii pe care maestrul îi deținea în conturi. Când a murit, el avea un miliard de lei, bani câștigați din muzică.

„A fost ca și tatăl meu. M-a plimbat prin locuri unde nici nu visam să ajung și mi-a făcut cunoștință cu oameni aleși. Am cunoscut lumea lui Gil, unchiul meu”, a povestit atunci nepotul Andrei, care a moștenit o avere impresionantă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.