Actriţa Valeria Seciu a încetat din viaţă în ziua de 6 septembrie 2022, la vârsta de 83 de ani, a anunțat UNITER. Reacția Ministerului Culturii și declarațiile Medeei Marinescu.

Actrița Valeria Seciu a murit

Actriţa Valeria Seciu s-a născut la 1 august 1939, la Bucureşti, conform volumului „1234 cineaşti români" (Ed. Ştiinţifică, 1996). Artista a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (1964), la clasa lui A. Pop Marţian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care avea să îi devină soţ.

În anul 1964 a debutat pe scena Teatrului Naţional din Capitală, alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea „Eminescu", în regia lui Sică Alexandrescu. Pe această scenă a jucat în spectacole precum: „Eminescu" (1964), „Răzvan şi Vidra" şi „Apus de soare" (1967), "'Enigma Otiliei" (1968), "Idiotul" (1969), "Cui i-e frică de Virginia Wolf?" (1970), „Pisica în noaptea Anului Nou" şi "Jocul de-a vacanţa" (1971), "Richard al III-lea" (1976).

Din anul 1978 a făcut parte din colectivul Teatrului Mic din Bucureşti, unde a susţinut o prestigioasă activitate. Aici s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Visu. Marile roluri din această etapă le-a creat în spectacole precum: „Să îmbrăcăm pe cei goi" de Luigi Pirandello (1978), "Maestrul şi Margareta" de M. Bulgakov (1980), "Nişte ţărani" de Dinu Săraru (1981), "Dama cu camelii" de AL. Dumas (1985).

Tot aici, Valeria Seciu a jucat în piese dintre care amintim: "Pescăruşul" de Cehov (1993), "Spirit" de Margaret Edson (2001), "Cum gândeşte Amy" de David Hare, (2005), "Furtuna" de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu, "Creatorul de teatru", de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007).

Citeste si:
Laura Cosoi, despre a patra sarcină. Actrița își trăiește visul:...
Laura Cosoi, despre a patra...

La începutul anilor 1990, fără a părăsi scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de gen de după revoluţie. De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare importantă a actriţei cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul "Pelicanul", după August Strindberg (1994). Această piesă a fost montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles.

În film a debutat în 1964, jucând în pelicula "Casa neterminată" regizată de Andrei Blaier. Deşi a deţinut peste 20 de roluri în filme, acestea nu i-au pus în valoare resursele de sensibilitate şi profunzime reliefate pe scenă. Din filmografia sa mai amintim: "Asediul" (1971), "Un august în flăcări" (1974), "Regăsire" (1977), "Clipa" (1979), "Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979), "Lumini şi umbre" - serial TV (1979-1982), "Bună seara, Irina" (1980), "Dragostea şi revoluţia" (1983), "Adela" (1984), "Furtună în Pacific" (1985), conform volumului "1234 cineaşti români" (Ed. Ştiinţifică, 1996).

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

După 2000 a urcat mai rar pe scenă. În anul 2010, a apărut filmul „Aurora”, semnat de Cristi Puiu, și a jucat la Teatrul Mic rolul principal în spectacolul „Doamna noastră din Pascagoula”. Valeria Seciu a fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu, având împreună un băiat, potrivit Agerpres.

Ministerul Culturii: „Valeria Seciu a contribuit la conturarea galeriei marilor nume ale teatrului românesc”

Ministerul Culturii deplânge moartea actriţei Valeria Seciu, despre care afirmă că a contribuit, prin toată activitatea sa, la conturarea galeriei marilor nume ale teatrului românesc.

„Valeria Seciu părăsit scena lumii, cu aceeaşi discreţie şi eleganţă cu care ne-a bucurat la fiecare apariţie în teatru sau micile şi marile ecrane. De la debutul din 1964 pe scena naţionalului bucureştean alături de regretatul Ion Caramitru, în rolul Veronicăi Micle, până la apariţia în "Pelicanul" (1994) regizat de Cătălina Buzoianu sau la rolul Ranevskaia din spectacolul "Livada de vişini", a reuşit să îmbine graţia şi delicateţea cu o forţă artistică aşa cum rareori ne este dat să vedem.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Premiată, apreciată şi aplaudată, Valeria Seciu ne-a lăsat o moştenirea bogată şi a contribuit prin toată activitatea sa la conturarea galeriei marilor nume ale teatrului românesc! Gândurile noastre se îndreaptă către familie, prieteni şi toţi cei care au cunoscut-o pe Valeria Seciu! Dumnezeu să o odihnească în pace!", a transmis Ministerul Culturii, într-un mesaj postat pe site-ul instituţiei.

Medeea Marinescu: „Astăzi a plecat într-o stea Valeria Seciu”

Actrița Medeea Marinescu a afirmat că arta Valeriei Seciu ar trebui studiată la clasele de actorie. „Acum am aflat. Astăzi a plecat într-o stea Valeria Seciu. O imensă artistă. Căutaţi să vedeţi filmele ei, piesele de teatru (din păcate prea puţine au fost înregistrate), piesele radiofonice, spectacolele de poezie. Eram mică şi pitită în spatele aparatului de filmat o urmăream fascinată pe uliţele satului în care se filma „Ion, blestemul pământului".

Citeste si:
Simona Halep este în doliu. Bunica tenismenei a murit: „Ai fost cea...
Simona Halep este în doliu....

Atunci am văzut-o întâia oară de aproape şi, chiar dacă nu aveam decât 4 sau 5 ani, am fost vrăjită de frumuseţea, stranietatea, modul atât de neaşteptat (pentru mine atunci) de a juca, de a interpreta, de a fi. Arta ei ar trebui studiată la clasele de actorie. Sigur, talentul nu se poate imita, dar poate că urmărindu-i opera veţi putea culege gânduri despre ce înseamnă arta actorului, veţi fi cu siguranţă mai bogaţi. Dumnezeu să o odihnească", a scris Medeea Marinescu, marţi, pe pagina sa de Facebook.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.