Niciun român nu îl poate uita pe Amza Pellea, actorul care anul acesta, pe data de 12 decembrie, ar fi împlinit vârsta de 90 de ani. Acesta s-a stins din viață la doar 52 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul pulmonar, care i-a dat mari bătăi de cap. Înainte de a-și da ultima suflare, cel care l-a interpretat pe "Nea Mărin", a avut o mare dorință, pe care i-a îndeplinit-o mai apoi fiica sa, Oana Pellea.
Viața lui Amza Pellea
Amza Pellea a văzut lumina zilei pe data de 7 aprilie 1931. S-a născut în Băilești, Olt, într-o familie cu cinci copii. Numele l-a primit de tatăl lui, care și-a dorit enorm ca băiatul său să fie numit ca și el. Părintele său lucra la cooperativa "Munca Noastră" din Băilești, unde avea postul de director.
Acesta a urmat cursurile Colegiului Naţional ''Carol I'' din Craiova, apoi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, în 1955. A fost căsătorit cu cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova, timp de 25 de ani, din 1858 până în 1983, când și-a dat ultima suflare. Aceștia au avut împreună o fiică, pe actrița Oana Pellea, care i-a moștenit talentul și de care era tare mândru. A decedat în anul aminitit anterior, pe 12 decembrie, iar mai apoi înmormântat la cimitirul Bellu, din București, orașul în care a trăit multă vreme și unde a urcat pe cele mai mari scene ale teatrului românesc.
Cariera lui Amza Pellea
Prima apariție a lui Amza Pellea pe scenă a avut loc în casa I, în Craiova, Marele actor a interpretat rolul lupului din „Scufița Roșie”, pe care și l-a ales, doar din cauza faptului că era un copil foarte timid, iar faptul că se ascundea în spatele unei măști îl ajuta enorm, la vremea aceea. În Craiova s-a făcut remarcat prin intermediul următoarelor roluri: Jack Worthing (Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde), Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov), vlădica Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tăutu), Otto Katz (Soldatul Svejk de Jaroslav Hašek), Esteban (Fântâna turmelor de Lope de Vega).
O fetiță de 11 ani din județul Iași a decedat după finisarea orei...

Odată cu înființarea Teatrului de Comedie, în 1961m Radu Beligan l-a chemat la București, unde a interpretat alte personaje care îi fac cinste și în ziua de astăzi și anume: Brettschneider (''Svejk în al doilea război mondial'' de Brecht, 1962), Pietro (''Umbra'' de E. Svart, 1963), Manole (''Somnoroasa aventură'' de Teodor Mazilu, 1964), subcomisarul (''Capul de răţoi'' de G. Ciprian, 1966), Platonov (''Un Hamlet de provincie'' de Cehov, 1967), Hrisanide (''Interesul general'' de Aurel Baranga, 1972), Hickok (''Buffalo Bill şi indienii'' de A. Kopit, 1973).
A urcat, de asemenea, pe scena Teatrului Național din București, unde a dat viață unor personaje precum Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu - 1977) și lui Vlad Țepeș (A treia țeapă de Marin Sorescu - 1979).
Au trecut șase ani de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Dezvăluirile...

În afara celor menționate mai sus, sunt multe alte roluri pe care actorul le-a intrepretat, dar cel care va rămâne veșnic în inima românilor este cel al lui „Nea Mărin”. A avut un mare succes cu acest personaj, la vreme aceea, iar aparițile sale la emsiuni de divertisment sau în serile dintre ani erau din ce în ce mai dese. "Nea Mărin miliardar" (în 1979) se află pe primele locuri în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile, potrivit Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.
Ultima dorință a actorului
Înainte de a-și da ultima suflare, regretatul actor a vrut să i se facă îi facă o fântână în locul unde a văzut lumina zilei. Acest lucru a fost posibil, după 30 de ani de la moarte sa. Oana Pellea, fiica sa, fiind cea care în, 2013, a îndeplinit mare dorință a părintelui său.
Au trecut 15 ani de la moartea lui Adrian Pintea. Care au fost...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
H&M, o nouă colaborare cu designerul casei de modă Mugler. Când va fi lansată...
Sursa: retail.ro
-
Testul Conexiunii: Ce tip de iubire te poate face fericită?
Sursa: garbo.ro
-
Roboțelul Pepper, care îi învață pe copii despre bani, în turneu național
Sursa: futurebanking.ro
-
Tarot zilnic online: Când te va căuta și de ce?
Sursa: kudika.ro
-
Ministerul Finanțelor a venit cu o nouă soluție pentru criza din piața RCA
Sursa: wall-street.ro