Ultimele luni au însemnat un proces continuu de adaptare și digitalizare pentru oameni și afaceri. Dacă în trecut discutam despre tehnologiile viitorului, acestea au devenit prezent și unele domenii vor fi schimbate iremediabil cu ajutorul lor. Cinci domenii vor fi influențate mai mult ca niciodată.

În ultimii 30 de ani, tehnologia s-a dezvoltat într-un ritm accelerat. Odată cu dezvoltarea puterii de calcul a procesoarelor și cu conectivitatea permanentă cu ajutorul internetului, o mulțime de industrii au fost radical schimbate și eficientizate. Tehnologia permite astăzi o putere de calcul enormă, ceea ce a dus la dezvoltarea inteligenței artificiale, ce poate asista oamenii în luarea unor decizii bazate pe date.

Iată cinci domenii esențiale schimbate de către tehnologie:

Sectorul public și administrația

Când vorbim de impactul tehnologiei în administrația publică, vorbim, de fapt, despre relația cetățeanului cu primăriile sau autoritățile centrale. Acest lucru înseamnă identitate digitală, interacțiune cu toate serviciile statului în proporție de 100% online: de la plata taxelor și a impozitelor, emiterea de autorizații de orice fel și plata tuturor dărilor online. În viitor, tehnologia va permite oamenilor să se ducă fizic într-o direcție a statului doar pentru consultanță.

Una dintre companiile din România implicate în acest proces de digitalizare a administrației este NTT DATA. „NTT DATA Romania a început să se implice în procesul de digitalizare a economiei de 20 de ani. În ultimii doi ani, am început sa fim un actor tot mai vizibil și important în digitalizarea sectorului public din România. Ne dorim să ajutăm administrația centrală și administrațiile locale să devină un partener confortabil în dialogul și interacțiunea cu cetățenii prin construirea unei interfețe digitale performante”, a declarat și Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania.

Industria auto

În momentul de față, industria auto este într-un proces continuu de schimbare cu ajutorul tehnologiei. Mașinile dezvoltate sunt de cele mai multe ori electrice, iar în interiorul lor se găsesc sisteme cu senzori care asistă șoferii, în timp ce mașinile autonome sunt doar la un pas distanță de noi, așteptând aprobarea legislativă în multe țări. De asemenea, infrastructura electrică se dezvoltă pe zi ce trece mai mult.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

O infrastructură suficientă e cheia acceptării electrificării automobilelor pe scară largă. Vrem să creăm o rețea deschisă și amplă de stații de încărcare în toată Europa, pe o tehnologie ultrarapidă”, a spus Rainer Feuer, vicepreședinte al diviziei de investiții la BMW, una dintre companiile care, alături de Mercedes-Benz, s-au aliat pentru a dezvolta inovația în această zonă.

Astfel, mașinile de astăzi sunt dispozitive tehnologice complexe, cu sisteme de operare și senzori de asistență ce învață în timp comportamentul șoferului, pentru a putea anticipa pericolele de pe stradă, să frâneze automat când întâlnesc un obstacol și, de asemenea, să reducă și consumul de carburant sau electricitate în funcție de stilul nostru de condus.

Specialiștii din industrie menționează că în următorii ani producătorii vor trece la mașini autonome de nivel 5, adică autonomie completă, fără asistență umană. Acest lucru va transforma condusul individual, dar și transporturile de marfă, pentru că vehiculele de marfă autonome vor fi mai eficiente, mai sigure și vor ajunge mereu la timp, conectându-se și comunicând cu celelalte vehicule de pe stradă și urmând a fi controlate de la distanță.

Citeste si:
Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta,...
Ovidiu Silaghi, ministru al...

Transporturile

În continuarea schimbărilor aduse de tehnologie în industria auto, transporturile vor fi modificate. Senzorii și autonomia mașinilor vor aduce șosele pline de automobile controlate de computere, în timp ce în interiorul orașelor micromobilitatea va fi trendul prevalent. Aceasta înseamnă renunțarea la naveta cu ajutorul mașinii și folosirea unor vehicule de mici dimensiuni, cum ar fi trotinetele sau scuterele electrice.

Traseul autobuzelor va putea fi modificat în timp real, cu ajutorul senzorilor amplasați la bord, dar și în orașe, în funcție de aglomerația din anumite zone, în timp ce ideea de proprietate asupra unei mașini, spun specialiștii, se va schimba.

Companii mari precum Mercedes-Benz sau BMW s-au aliat pentru a crea un serviciu de închiriere de mașini. Dacă acestea vor fi autonome, deținerea lor nu va fi eficientă, așa că oamenii vor închiria mașini la prețuri convenabile sau își vor pune vehiculele să producă bani atunci când ei vor fi la birou. Totul cu ajutorul inteligenței artificiale, aplicațiilor și sistemelor de machine learning.

Citeste si:
Test de cultură generală. Ce oraş italian a dat numele blugilor?
Test de cultură generală. Ce...

În acest domeniu, unii sunt foarte optimiști. În 2020, Elon Musk, președintele și fondatorul companiei Tesla, a declarat că „sunt încrezător că până la finalul anului vom avea mașini autonome de nivel 5. Autonomia completă se va întâmpla și acest lucru va avea loc foarte rapid”.

Sănătatea

Cel mai important domeniu din viața noastră e sănătatea, iar tehnologia a dezvoltat de-a lungul timpului eficiența acestuia. De la descoperirea de noi tratamente, la soluții pentru eradicarea unor boli, inteligența artificială îmbunătățește viața oamenilor de zi cu zi.

În momentul de față, doctorii pot folosi sisteme de inteligență artificială pentru a putea primi recomandări de la aceasta privind tratamente, pentru că tehnologia poate analiza mai rapid milioane de date din întreaga lume. În plus, medicina colaborativă va crește. Cu ajutorul telemedicinei și a tratamentelor de la distanță, chirurgii pot face operații din New York pentru un pacient de la București, acest lucru urmând a fi ajutat și de tehnologiile de mare viteză, cum ar fi 5G.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Manufactura

Industria e transformată zi de zi de tehnologie, iar specialiștii din domeniu numesc deja acest moment Industry 4.0, în care manufactura clasică a fost înlocuită de roboți industriali, monitorizarea eficienței se face prin senzori, camere de luat vederi cu inteligență artificială, iar majoritatea echipamentelor pot acționa autonom.

Impactul oamenilor se va păstra, pentru că aceștia vor oferi consultanța și asistența umană necesare sau munca de precizie. Conform specialiștilor, adoptarea tehnologiei în fabrici crește productivitatea și profiturile cu cel puțin 10% în primii trei ani, ceea ce poate duce la forță de muncă mai calificată și mai bine plătită.


Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Aprilie 2021 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.