Cu siguranță ați întâlnit adeseori în diferite oferte denumirea de UPS și probabil că v-ați pus întrebarea „la ce se referă acest termen?” Vom încerca să lămurim puțin noțiunea de UPS.

Nu, nu este vorba despre faimoasa companie de curierat americană, UPS este o simplă prescurtare, un acronim pentru noțiunea de Uninterruptible Power Supply, care desemnează o sursă de alimentare neîntreruptibilă – oricât de ciudat sună în română, măcar e clar despre ce vorbim – adică un complex de convertoare, comutatoare și modalități de stocare a energiei (mai pe scurt, acumulatori) care formează o sursă de alimentare care păstrează puterea de ieșire constantă și continuă o perioadă de timp, indiferent de ce se întâmplă cu nivelul puterii de intrare (care se poate întrerupe total sau poate oscila haotic sau cu vârfuri de tensiune). Mai pe românește, un UPS este un aparat care asigură o soluție de rezervă în cazul în care tensiunea curentului de la rețeaua de alimentare scade la un nivel inacceptabil sau dispare complet.

Un UPS, de obicei, înlănțuirea a trei dispozitive succesive în cascadă:

- un redresor (care convertește curentul alternativ din sursa externă în curent continuu)

- un dispozitiv de stocare a energiei (care poate fi un acumulator sau o baterie de acumulatori, niște supercondensatori, un volant inerțial etc.)

- un convertor care produce curent alternativ de frecvență fixă pentru curentul de ieșire, cel care va fi utilizat mai departe.

În unele cazuri poate exista chiar și o sursă separată de energie externă (un grup electrogen, de exemplu) un fel de back-up plan B pentru cazul în care perioada de întrerupere a energiei depășește capacitățile de stocare ale UPS-ului.

Majoritatea dispozitivelor UPS au și o protecție pentru vârfuri și tot felul de variații mari de tensiune care pot apărea mai ales în rețelele supraîncărcate. Astfel, aparatele conectate la ieșirea UPS-urilor vor fi protejate și vor funcționa în parametri normali.

Citeste si:
Nou brand anti-îmbătrânire lansat în industria frumuseții
Nou brand anti-îmbătrânire...

Stocarea energiei într-un UPS se poate face în multe modalități, unele din cele mai obișnuite fiind în acest moment chimice, electrice, mecanice sau cu gaz comprimat.

Stocarea chimică este probabil cea mai răspândită, vorbim de stocarea energiei electrice în baterii de acumulatori. Pe de altă parte, stocarea electrică într-un UPS poate lua forma unor bobine supraconductoare, iar stocarea mecanică se poate efectua sub formă de energie cinetică prin, de exemplu, acționarea unui volant sau a unui motor. O ultimă opțiune, după cum am spus, este comprimarea unui gaz într-un rezervor.

Desigur, soluțiile acestea funcționează doar un timp limitat și, dacă se dorește evitarea completă a timpilor morți, e necesară racordarea la un grup electrogen sau la o altă sursă de energie alternativă la care UPS-ul să comute în cazul epuizării rezervelor de energie proprii.

Citeste si:
Reciclarea și repararea bateriilor Renault: idei devenite realitate
Reciclarea și repararea...

Un UPS bazat pe baterii de acumulatoare are o durată de viață limitată din cauza ciclului de viață al bateriilor, care atunci când sunt umplute cu energie perioade foarte lungi își scurtează durata de utilizare. Aici și tehnologia de producție a acumulatorilor are un cuvânt de spus, ultimele variante de Li-Ion fiind ceva mai puțin afectate de acest efect decât generațiile anterioare.

Trebuie precizat că recuperarea energiei stocate în UPS în oricare mod va fi făcută prin curent continuu, care trebuie transformat în curent alternativ pentru a putea fi utilizat pentru aplicații normale, și de aici necesitatea existenței unui etaj convertor în cadrul său.

Deseori neglijat, un aparat UPS poate avea un rol hotărâtor, inclusiv la nivel microeconomic. Aplicațiile sunt extrem de diverse și pot avea puteri foarte diferite. De exemplu, putem vorbi de un UPS dedicat unui singur calculator PC pentru a evita pierderea unor date esențiale (un UPS poate să susțină un PC normal sau chiar și un PC împreună cu monitorul său, dacă este ales un UPS mai puternic). Putem vorbi de asigurarea funcționării neîntrerupte a unor sisteme esențiale, critice chiar, cum ar fi, de exemplu, blocul operator al unui spital. Se poate merge chiar până la asigurarea continuității unor sisteme de care depind viețile a mii de persoane, cum ar fi sistemele de securitate ale centralelor atomice. Așadar, vorbim despre o paletă extrem de largă de utilizare a UPS-urilor, ascunse în spatele majorității activităților care definesc viețile noastre moderne.

Citeste si:
3 beneficii pe care ți le oferă un redresor auto
3 beneficii pe care ți le...

Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Noiembrie 2020 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.