De câțiva ani buni se tot vorbește despre saltul pe care internetul este pe cale să îl facă odată cu implemetarea rețelelor 5G, lucru care ar aduce traficul la viteze uimitoare, ceea ce ar deschide noi posibilități de utilizare și oportunități fabuloase cu aplicații în mai toate sectoarele de activitate, deci și în mediul afacerilor. Altfel spus, mai toată lumea așteaptă cu nerăbdare această ”minune” care va schimba multe în viața de zi cu zi a oamenilor.

Pe de altă parte, nu puține sunt vocile specialiștilor care atrag atenția asupra faptului că noile rețelele 5G pot fi utilizate și de comunități care vor exploata noile oportunități în favoarea evaziunii fiscale, a creșterii criminalității, a terorismului și chiar a spionajului de tip cibernautic, ceea ce face ca instituțiile fiecărui stat în parte să se preocupe de îngrădirea acestor aspect potențial dăunătoare. Această îngrijoare se manifestă și în România, și se fac eforturi pentru ca de noua tehnologie să beneficiem cu toții în condiții de securitate deplină. Practic, vrem un 5G care să nu reprezinte vreo amenințare mi mult sau mai puțin ascunsă.

Semnale din partea Ministerului Justiției

La noi, saltul tehnologic pe care rețelele 5G sunt pe cale să le aducă sunt evidențiate în proiectul de ”Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G”. Sau Legea 5G, cum spune omul de rând. Recent, Ministerul Justiției și-a făcut cunoscut punctual de vedere vizavi de această încercare de reglementare a noii tehnologii. Astfel, ministerul a avizat favorabil acest proiect din punct de vedere constituțional și legislativ, dar vine cu precizări asupra unor modificări necesare. Acest punct de vedere a fost înaintat care Consiliul Economic și Social pentru noi avizări. Desigur, așa cum se arată în documentul de la Justiție, se atrage atenția asupra faptului că ”serviciile de comunicații electronice sunt relevante și pentru sectorul guvernamental, pentru instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională”.”Dezvoltarea tehnologiilor 5G poate crea premisele manifestării unor riscuri, vulnerabilități și amenințări interconectate de natură a crește complexitatea, incertitudinea și volatilitatea mediului global de securitate, iar o gestionare precară a acestora ar putea conduce la proliferarea și redimensionarea unor amenințări transfrontaliere precum terorismul, hacktivismul, criminalitatea organizată, spionajul și extremismul”.

Cadrul în care va evolua tehnologia 5G

Reprezentanții ministerului trec în revistă și cadrul în care evoluează actualele rețele internet și în care se va exprima și tehnologia 5G. Se subliniază, astfel, că ”Legislația din domeniul comunicațiilor electronice nu conține prevederi specifice care să se refere la persoanele ce proiectează, fabrică și/sau comercializează tehnologii, echipamente și programe software ce urmează a fi folosite în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicare de interes național precum și în rețelele de comunicații electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicații electronice de tip 5G, acest segment fiind relevant întrucât modul în care sunt proiectate tehnologiile, echipamentele și programele software are impact asupra securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice și, implicit, asupra domeniilor securității naționale și de apărarea a țării. Privind din această perspectivă, se poate constata că dispozițiile din domeniul comunicațiilor electronice nu sunt sufieviente, aspect ce trebuie reglementat printr-un alt act normativ”. Acesta fiind contextul, Ministerul Justiției cere ca ”creșterea și îmbunătățirea comunicațiilor care susțin servicii digitale inovatoare menite să sprijine cetățenii și mediul de afaceri trebuie să fie susținută prin măsuri ferme de securizare a datelor și informațiilor vehiculate în sistemele respective”.

Citeste si:
Mircea Geoană (NATO): România nu a fost probabil niciodată atât de...
Mircea Geoană (NATO): România...

Punctele slabe ale Legii 5G vor fi eliminate

Vom trece în revistă principalele slabiciuni ale proiectului așa cum le-a evidențiat Ministerul Justiției subliniind faptul că acestea sunt absolut necesare și îndreptarea lasă mai mult loc pentru beneficiile pe care tehnologia 5G este pe cale să ni le pună la dispoziție. Astfel, Ministerul Justiției a apreciat că ”Este necesară justificarea temeinică a criteriilor avute în vedere pentru acordarea sau refuzul de emitere a autorizării, inclusiv cu privire la procedura de retragere a aceste autorizări” și că ”Sunt necesare detalii suplimentare privind respectarea procedurii de reglementare, nefiind suficient publicarea proiectului pe pagina de internet a inițiatorului”. De asemenea, s-a atras atenția asupra faptului că ”Ministerului Afacerilor Externe îi revine competența să se pronunțe asupra compatibilităților soluțiilor cuprinse în demers privind libera circulație a mărfurilor. De asemenea, măsurile cuprinse în proiect sunt susceptibile de a avea impact anticoncurențial, revine Consiliului Concurenței competența de a se pronunța asupra acestui aspect”. În fine, punctul de vedere mai atrage atenția și asupra unui aspect esențial: ”Soluția care stabilește condițiile de emitere a avizului CSAT este neclară și lipsită de previzibilitate, în lipsa instituirii unor criterii obiective de evaluare a solicitărilor depuse în vederea acordării autorizației. Având in vedere că motivarea actului administrativ reprezintă o condiție de legalitate, omisiunea de a institui criterii clare si obiective reprezintă o împrejurare de natură să conducă la încălcarea prevederilor art. 1, aliniat (3) si (5) din Constituție”. Încă un lucru, Ministerul Justiției a anunțat că nu își asumă responsabilitatea pentru elaborarea proiectului și pentru corectitudinea datelor cuprinse în aceasta.

Citeste si:
Nokia XR20: un mid-range rezistent la șocuri, cu obiective 5G și ZEISS
Nokia XR20: un mid-range...

Viitorul a început deja

În esență, marele avantaj al 5G este viteza de transfer a datelor, de 10 ori mai mare decât deja cunoscutul 4G. Specialiștii sunt de acord că noua tehnologie va cuprinde o ariet tot mai vastă de aplicații, de la perfectionarea interconectarii prin internet a obiectelor casnice din locuințele inteligente și ridicarea standardului de securitate oferit de sistemele de supraveghere până la coordonarea perfectă a intersecțiilor inteligente”. Evident, dezbaterile precum cele ce includ Ministerul Justiției și CES ne aduc cu încă un pas mai aproape de avantajele 5G. Să nu uităm însă că legea națională privind noile rețele trebuie să fie în armonie și cu reglementările europene în domeniu și cu recomandările organismelor UE. Oricum, putem spune că, beneficiile pe care le poate aduce 5G depășesc posibilele neajunsuri și limitarea acestora din urmă cu înțelepciune și echilibru ne va pune la adăpost oferindu-ne, totodată, șansa unui salt tehnologic cu implicații majore în mai toate aspectele vieții noastre de zi cu zi, potrivit capital.ro.

Citeste si:
Min. Justiției va anunța candidaţii la funcţia de procuror european...
Ministerul Justiției va...

Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Octombrie 2020 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.