Un nou costum spaţial, conceput de NASA şi denumit Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), a fost creat pentru a-i proteja pe astronauţi în condiţiile improprii vieţii de la suprafaţa Lunii şi este testat în prezent într-un mediu care reproduce gravitaţia selenară, pe fundul bazinului special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston, transmite miercuri Space.com.

Noul costum este prezentat de NASA drept „foarte diferit” de cele folosite de astronauţi în ultimele decenii pe orbita terestră, în cadrul misiunilor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

„Costumul xEMU reprezintă primul nou costum spaţial dezvoltat de NASA după mai bine de 40 de ani. Deocamdată, totul se desfăşoară conform programului”, a declarat George Nield, fost administrator asociat pentru transporturi spaţiale comerciale în cadrul Administraţiei Aviatice Federale şi care este în prezent membru al Comitetului Consultativ al NASA pentru Siguranţă Aerospaţială.

Nield a precizat că NASA intenţionează să construiască într-o etapă ulterioară cinci costume xEMU. Unul dintre ele, ce va fi folosit de inginerii NASA pentru derularea diferitelor teste de verificare, va fi gata probabil în luna decembrie. Un al doilea costum va fi destinat tot pentru desfăşurarea unei serii de teste, iar al treilea va fi îmbrăcat de astronauţi în cadrul activităţilor extravehiculare desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Ultimele două costume din această serie de cinci vor fi folosite de astronauţii care vor păşi pe Lună în 2024, în cadrul misiunii denumite de NASA Artemis 3.

În afara acestor costume spaţiale, fiecare astronaut din cadrul programului Artemis va avea nevoie de un combinezon intern de răcire, iar NASA a finalizat primul prototip al acestui combinezon ce va fi purtat pe sub costumul spaţial. În plus, NASA trebuie să modernizeze Sistemul Portabil de Susţinere a Vieţii - „rucsacul” pe care îl poartă astronauţii în spate şi în care sunt instalate sistemele de menţinere în viaţă.

Între timp, personalul NASA testează noile costume xEMU în bazinul de la Neutral Buoyancy Laboratory, din cadrul Centrului Spaţial Johnson din Houston. NASA foloseşte acest laborator pentru a simula activităţile extravehiculare din spaţiu pentru că inginerii pot reproduce diferite niveluri ale gravitaţiei sub apă.

În mediul subacvatic, astronauţii se obişnuiesc să se mişte în noile costume spaţiale şi să folosească diferite instrumente şi dispozitive de care vor ave anevoie în misiune.

Citeste si:
China și Rusia și-au crescut activele spațiale. Avertismentul...
China și Rusia și-au crescut...

xEMU va fi primul costum spaţial purtat de oameni pe suprafaţa Lunii de la încheierea programului de misiuni Apollo, în anii '70. Costumul prezintă o serie de îmbunătăţiri, atât faţă de costumele din perioada Apollo, cât şi faţă de costumele purtate de astronauţi atunci când desfăşoară activităţi extravehiculare pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Una dintre principalele îmbunătăţiri este legată de mărime şi de modul în care acest nou costum este conceput să se potrivească tuturor astronauţilor, bărbaţi sau femei, indiferent de talia acestora. De asemenea, noul costum le conferă astronauţilor un grad de mobilitate mult mai mare decât modelele precedente şi, nu în ultimul rând, este mai confortabil.

Astronauţii de pe ISS folosesc costume EMU pentru activităţile extravehiculare. În cazul acestui tip de costume, proiectarea şi construcţia părţii inferioare nu este atât de importantă pentru că astronauţii de pe ISS nu-şi folosesc picioarele în cadrul activităţilor extravehiculare. De cealaltă parte, partea inferioară al costumului xEMU, proiectat pentru deplasarea pe Lună, este de importanţă maximă. Inginerii NASA susţin că trenul inferior al noilor costume este o îmbunătăţire radicală faţă de costumele din epoca Apollo, costume cu o mobilitate redusă ce le permitea astronauţilor doar să „ţopăie” pe suprafaţa selenară.

Citeste si:
Doi astronauți de pe stația spațială chineză au efectuat prima...
Doi astronauți de pe stația...

În plus, datorită unei tehnologii îmbunătăţite de filtrare a dioxidului de carbon din respiraţie, astronauţii vor putea să-şi petreacă mai mult timp desfăşurând activităţi extravehiculare - noile costume au o autonomie de 8 ore, plus încă o oră de rezervă. De asemenea, cusăturile şi îmbinările noilor costume sunt concepute special pentru a preveni problemele care pot apărea de la praful selenar, informează Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Octombrie 2020 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.