NASA a compilat un videoclip care prezintă în doar 6 minute un deceniu de activitate solară, iar rezultatul este uimitor.

Solar Dynamics Observatory analizează constant Soarele și surprinde imagini ale acestuia, folosite de cercetători pentru analize asupra stelei.

NASA a decis să mai facă ceva cu aceste imagini, astfel că a creat un video timelapse care surprinde activitatea astrului de-a lungul unui întreg deceniu.

Videoclipul se numește simplu ”A Decade of Sun” și are la bază 425 de milioane de imagini de înaltă definiție ale Soarelui. Fiecare dintre ele a fost surprinsă la un interval de 0,75 secunde, între 2 iunie 2010 și 1 iunie 2020.

Clipul în variantă completă are aproximativ o oră, iar fiecare zi din viața Soarelui durează cam o secundă. Pentru că poate n-ai răbdare să te uiți la acesta, poți vedea și varianta comprimată, de 6 minute.

În timpul videoclipului vei putea vedea diverse schimbări cu privire la activitatea Soarelui. În jurul lui 2014 vei vedea vârful de activitate a stelei, reprezentat de o mulțime de pete solare, ce dispar ulterior.

O dată la 11 ani, polii magnetici ai soarelui se inversează, activitatea solară începe să scadă, iar suprafața acestuia începe să se liniștească din ce în ce mai mult. Perioada se numește minimum solar și ne aflăm chiar în mijlocul unei astfel de perioade acesteia în prezent, arată livescience.com.

La capătul opus se află un maximum solar, când suprafața Soarelui este brăzdată de pete solare imense. Tot atunci apar și erupții solare, dintre care unele cu potențial periculos.

Deși schimbările de acest fel sunt imposibil de văzut cu ochiul liber de pe Pământ, cu toate că un maximum solar provoacă aurore mai puternice și mai vizibile la latitudini mai mici, sateliții SDO ai NASA văd astrul cât se poate de clar. Acum ai și tu ocazia să admiri activitatea Soarelui de-a lungul unui deceniu.

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...


Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Iunie 2020 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.