Sci-Tech 31 Mai 2020 11:00

Cel mai mare avion propulsat în totalitate de energie electrică a efectuat zborul inaugural, iar astfel deschide calea către un nou viitor în industrie.

Un avion Cessna 208B Grand Caravan propulsat în totalitate de energie electrică a decolat de pe o pistă din Moses Lake în data de 28 mai, marcând astfel o nouă reușită în domeniul avioanelor electrice.

În urma zborului, avionul a devenit cel mai mare avion electric de pasageri sau de marfă care a decloat până în prezent.

Zborurile cu avioane electrice încă nu sunt foarte fezabile, atât din cauza costurilor, cât și din cauza tehnologiei bateriilor, care limitează distanța maximă pentru călătorie.

Companiile Magnix și AeroTEC, însă, susțin că avionul la care au lucrat dovedește că micile aeronave pot opera pe rute scurte, pe care liniile aeriene mari le-au abandonat în urmă cu mult timp.

Avionul de față poate avea între 10 și 14 oameni la bord și în mod normal se bazează pe un motor clasic Pratt & Whitney Canada PT6A. Totuși, Cessna 208B Grand Caravan a fost dotat cu Magni500, un motor de 750 de cai putere, pur electric, realizat de către Magnix.

AeroTEC a avut sarcina dificilă de a înlocui motorul PT6A cu sistemul electric.

Avionul a decolat de la aeroportul internațional Grant County și a dat câteva ture, pentru aproximativ 30 de minute, înaitne să aterizeze. Pilotul a declarat că zborul inaugural a fost ”perfect”, iar CEO-ul Magnix, Roei Ganzarski, a afirmat că ”zborul este un moment important pentru aviație.”

Motorul Magni500 de pe Grand Caravan primește energie de la o baterie litiu-ion de 750V, cu greutatea de o tonă, însă Magnix explorează și alte tehnologii, cum ar fi bateriile litiu-sulf sau celulele cu hidrogen, conform flightglobal.com.


Despre autor:


Ultima actualizare: 31 Mai 2020 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.