Sci-Tech 8 Mai 2020 16:30

Încălzirea globală aduce cu ea o mulțime de riscuri, iar unul dintre ele, nu foarte luat în seamă până acum, îl reprezintă posibile viitoare pandemii.

Dennis Carroll, expert în pandemii, spune că încălzirea globală ar putea prezenta riscuri foarte mari pentru omenire, deoarece există riscul ca virusuri necunoscute omului, acum înghețate, să reapară și să facă ravagii pe planetă.

Intervenția sa apare pe fondul unei noi cercetări. Publicată recent, aceasta arată că încălzirea permafrostului ar putea readuce la viață microbi și virusuri care au rămas latente timp de mii de ani.

”Lumea are de-a face cu prospectul real al faptului că microbii antici, ce au rămas inactivi sub tundra înghețată, vor reveni la viață odată cu încălzirea globală și creșterea temperaturilor în zona arctică”, spune dr. Carroll.

Riscurile pe care le prezintă microbii sau virusurile din permafrost sunt necunoscute, însă Covid-19 ne arată la ce ne putem aștepta.

Pericolul e cunoscut de ceva vreme, însă experții internaționali au explorat diverse elemente încă necunoscute, pentru a putea ajunge la concluzii noi. Aceștia au arătat că temperaturile din Arctica au crescut vertiginos în ultimii 30 de ani, iar în viitor, previziunile arată că rata de creștere va accelera mai rapid decât media globală, arată metro.co.uk.

Alți cercetători au reușit să ”învie” o bacterie înghețată, veche de 8 milioane de ani. Astfel, dacă un experiment de acest fel a avut succes, e destul de clar că și cursul natural al lucrurilor ar putea aduce rezultate similare.


Despre autor:


Ultima actualizare: 8 Mai 2020 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.