Premierul Nicolae Ciucă a anunțat săptămâna trecută că prețul combustibilului va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de 3 luni. Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget, iar compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal. Totuși, celebra despăgubire gândită de Coaliția de Guvernare s-ar putea să nu fie aplicată deloc, deoarece statul nu poate obliga firmele care vând carburant să ofere compensații, fiindcă nu există temei legal. Așadar, acest lucru se va face la cheremul benzinarilor. Mai clar, doar unde dau și Guvernul, și companiile petroliere câte 25 de bani prețurile vor fi schimbate, altminteri rămân la fel. 

Compensarea de 50 de bani la combustibil ar putea fi mai mică. Nu-i temei legal, rămâne la cheremul benzinarilor

Guvernul a anunțat joi decizia de a compensa cu 50 de bani litrul de combustibil, timp de 3 luni, începând cu 1 iulie. Prim-ministrul Ciucă a spus că statul are la îndemână și un instrument util împotriva creșterilor nejustificate ale prețurilor, anume Ordonanța de Urgență privind combaterea efectelor speculative.

Hotărârea statului de a compensa la pompă, cu o sumă fixă, prețul la motorină și benzină timp de 3 luni, fusese agreată în Coaliție și anunțată cu o zi înainte la Palatul Victoria de premierul liberal Nicolae Ciucă și de liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Ambii au invocat aceeași Ordonanță anti-speculă ca instrument al statului împotriva unor creșteri nejustificate de preț în perioada următoare.

Reprezentanţii companiilor petroliere sunt nemulţumiţi de soluţia pe care au găsit-o autorităţile cu privire la preţul carburanţilor. Petroliștii cred că vor fi păcăliți la fel ca furnizorii de energie. Acest mecanism este similar cu cel implementat toamna trecută în privinţa preţului la energie electrică şi gaze naturale.

Chiar dacă legislația de la energie scrie că furnizorii trebuie să-și primească banii de la stat în termen de 30 de zile, în realitatea, statul a întârziat cu lunile. Primii bani au fost decontați tocmai în aprilie-mai pentru luna noiembrie, timp în care companiile au fost nevoite să se împrumute la bănci, unde nici acolo nu au găsit bani, întrucât sistemul bancar ajunsese supraexpus la sectorul energetic.

Citeste si:
Surse: Compensarea cu 50 de bani a carburanților se prelungește cu...
Surse: Compensarea cu 50 de...

Revenind la carburanți, în teorie, de la 1 iulie ar trebui să găsim în stațiile de alimentare prețuri mai mici la carburanți. În practică, este posibil ca acest lucru să nu se întâmple, pentru că benzinarii nu pot fi obligați să ofere compensații șoferilor. Am putea cumpăra benzină și motorină mai ieftine doar dacă firmele acceptă să dea o compensație de 25 de bani pentru fiecare litru de carburant. Aceasta s-ar aduna cu cei 25 de bani dați de Guvern, astfel încât reducerea să ajungă la 50 de bani.

„Ordonanţa, aşa cum au ieşit discuţiile, nu poate fi aplicată doar de către stat. Statul vine cu această diferenţă, până în limita a 25 de bani, dacă această reducere va fi aplicată de benzinării. Cu alte cuvinte, nu va exista o reducere de doar 25 de bani”, a explicat Adrian Măniuțiu, analist economic, pentru Observator.

Citeste si:
Prețul carburanților în România s-a mai ieftinit. Cât costă un...
Prețul carburanților în...

„Întrebarea e dacă şi pot să dea o astfel de reducere companiile. Dacă va fi doar la pompă, eu sunt convins că astăzi nicio staţie nu are marjă 25 de bani. Unii vor aplica, cei care au de unde să finanţeze o perioadă mai scurtă. Şi asta înseamnă că se creează o distorsiune concurenţială uriaşă”, a transmis Gabriel Biriș, consultant fiscal.

Reducerea TVA ar fi ieftinit carburanţii automat

O măsură care ar duce automat la scăderea prețului la pompă ar fi reducerea TVA. Plafonarea, în schimb, ar fi dus la penurie, spun specialiștii. PSD susţine în continuare că soluţia pentru a avea preţuri mai mici la pompă e plafonarea.

„Am văzut ieri la summitul G7 pe comuniştii de americani şi de francezi care au venit cu plafonarea preţului la petrol. Ei au dreptul să fie comunişti”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeste si:
Șoferii din România pregătesc un protest contra scumpirii...
Șoferii din România pregătesc...

„Consumatorii şi opinia publică spun că 50 de bani pe litru este prea puţin, însă aceasta este marja companiei, iar noi nu putem vinde sub costuri. Dacă preţul la pompă scade cu 1-2 lei, cum s-a cerut în spaţiul public, noi nu vom mai putea asigura cantităţile necesare şi se ajunge la altă criză. Se vorbeşte, totodată, de faptul că în alte ţări au fost plafonate preţurile, însă nivelul la care a fost stabilit plafonul în acele ţări este mai mare decât preţul de acum din România”, au mai spus reprezentanţii din sector.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iunie 2022 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.