Angajații de azi nu au garanții la bătrânețe. Îmbătrânirea populației va avea consecințe dramatice asupra sistemului național de pensii, în câțiva ani, ceea ce înseamnă că tinerii trebuie să se gândească serios de pe acum și la alte forme de economisire pentru viitor. Una din patru persoane va avea peste 65 de ani în două decenii, iar mulți dintre cei abia intrați pe piața muncii strâng deja bani pentru zile negre.

Ce pensii vor avea românii peste două decenii

Un studiu arată că, în două decenii, unul din patru români va avea peste 65 de ani, iar statului îi va fi tot mai greu să asigure pensiile publice. „Vorbim despre tineri din ce în ce mai puţini care vor susţine o populaţie la pensie din ce în ce mai numeroasă”, a declarat Andreea Nica, CFA România, pentru Observator.

„Bugetul de pensii are un deficit de vreo 15-17 miliarde de lei. Deficitul acesta este în creştere”, a spus Gabriel Biriș, avocat specializat pee fiscalitate, pentru sursa citată.

Dacă vor rămâne doar cu banii din Pilonul 1, adică pensia de la stat, românii vor avea bătrâneți grele. „Un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. În acest moment, Pilonul 1, pensia pe care o încasează persoanele pensionate în zilele de astăzi, este undeva la un nivel de 40% din salariu”, a transmis Andreea Nică, CFA România.

Statul, însă, va avea din ce în ce mai puține soluții. „O să vină, probabil, cu creșteri masive ale vârstei de pensionare, cu scăderea punctului de pensie, pentru că nu va putea fi finanțat”, a explicat Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate.

În anul 2043, de pildă, pensionarii vor beneficia și de Pilonul 2, pensie obligatorie administrată privat, care le va crește veniturile până la 65% din salariul mediu. Pilonul 3, pensia facultativă, ar fi o altă posibilitate de economisire. O persoană care câștigă salariul mediu pe economie acumulează, în 35 de ani de activitate, la Pilonul 2 de pensii, aproape 300 de mii de lei.

În cazul în care optează și pentru Pilonul 3 de pensii și contribuie acolo cu 165 de lei pe lună, va mai strânge încă 145 de mii de lei. Acest lucru înseamnă că economiile sale pentru vârsta de pensionare ajung la aproximativ 90 de mii de euro.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

În țara noastră, există în jur de 786 de mii de angajați care contribuie la Pilonul 2 de pensii, iar o jumătate de milion de români au ales să strângă bani pentru bătrânețe prin Pilonul 3.

Contribuția la Pilonul II de pensii va crește. Ce se schimbă pentru români

Guvernul a aprobat, în martie, o Ordonanță de Urgență prin care contribuția către fondurile private de pensii, Pilonul 2, va crește de la 3,75% la 4,75%, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Majorarea cu un punct procentual a contribuţiilor la Pilonul II înseamnă mai puţini bani la fondul public de pensii, acuză sindicaliştii.

Procentul va creşte la 4,75, însă şi cota s-ar putea micşora, de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani economisiţi direct pentru pensie. Participarea la Pilonul II este obligatorie atunci când o persoană de până în 35 de ani începe să lucreze. Pentru cei cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, aderarea este opțională. Banii noştri se strâng în unul dintre cele şapte fonduri ale Pilonului II, administrate de companii private.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

70% din ei sunt investiți în titluri cu venituri fixe, de pildă titluri de stat, cu dobânzi puțin peste piață, iar restul de 30% pot fi investiți în acțiuni sau alte titluri cu un grad mai ridicat de risc. Cele din urmă, teoretic, pot aduce câștiguri mai mari.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.