Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care contribuția către fondurile private de pensii (Pilonul II) va crește de la 3,75% la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024. Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede, totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022. Majorarea cu un punct procentual a contribuţiilor la Pilonul II înseamnă mai puţini bani la fondul public de pensii, acuză sindicaliştii. 

Contribuţia pentru Pilonul II de pensii va creşte de la 3,75% la 4,75%

„Jalon îndeplinit din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: contribuţiile la fondurile private de pensii vor creşte de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede, totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022. Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vizează elaborarea legislaţiei prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii şi a predictibilităţii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuţiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare”, precizează Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Ce se va schimba?

Procentul va creşte la 4,75, însă şi cota s-ar putea micşora, de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani economisiţi direct pentru pensie. Participarea la Pilonul II este obligatorie atunci când o persoană de până în 35 de ani începe să lucreze. Pentru cei cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, aderarea este opțională. Banii noştri se strâng în unul dintre cele şapte fonduri ale Pilonului II, administrate de companii private.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

70% din ei sunt investiți în titluri cu venituri fixe, de pildă titluri de stat, cu dobânzi puțin peste piață, iar restul de 30% pot fi investiți în acțiuni sau alte titluri cu un grad mai ridicat de risc. Cele din urmă, teoretic, pot aduce câștiguri mai mari.

Date ASF

Datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la sfârșitul lunii ianuarie 2022, în creștere cu 15% comparativ cu nivelul înregistrat în data de 31 ianuarie 2021.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", arată raportul ASF.

Citeste si:
Schimbare importantă la Pilonul II de pensii. Milioane de oameni...
Schimbare importantă la...

Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, anume de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 23,148 miliarde de lei, adică 25,83%, iar obligațiile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor. În ianuarie, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanți.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.