Deputatul Ludovic Orban, președinte al partidului Forța Dreptei, a declarat duminică, la Galați, că este un „susținător categoric” al cotei unice de impozitare, care este o formă de echitate fiscală. În acest context, oficialul a precizat că, din punct de vedere administrativ, partidul său țintește constituirea de organizații locale în cel puțin jumătate din locațiile județului Galați, până la finalul anului. 

Ludovic Orban: „Sunt un susținător categoric al cotei unice de impozitare”

„În ceea ce priveşte impozitul pe venit, eu sunt un susţinător categoric al cotei unice de impozitare, este o formă de echitate fiscală, este un principiu care ţine chiar de Constituţie şi care ţine de egalitatea în faţa legii, tu nu poţi să-l sancţionezi pe cel merituos (...). De ce să-l sancţionezi pe cel care munceşte mai mult, care este mai performant, care are productivitate mai mare şi care câştigă mai mult, de ce să-l sancţionezi luându-i un procent mai mare din venitul pe care îl merită, decât unul care e pe salariul minim?

Nu are nicio logică (...). Pe principiul ăsta, în curând o să băgăm sistem progresiv şi pe contribuţii. Şi pe contribuţia de sănătate, de ce să plătească toţi 10% contribuţia de sănătate şi să nu plătească ăia care câştigă mai mult, 30%? După mintea pesediştilor, o să le treacă prin cap să ceară mai mult şi după contribuţia de pensii şi până la urmă, ăla care munceşte mai mult, să nu mai aibă nicio diferenţă pentru că plăteşte mai mult impozit decât câştigă el, în buzunarul lui. Şi aşa taxarea muncii în România e mai mare, în raport cu media europeană. Sunt categoric în favoarea procentului cotei unice, care să fie valabil pentru toţi”, a precizat Orban, la o conferinţă de presă.

„Noi avem ca obiectiv naţional, până la sfârşitul anului, să constituim organizaţii locale în cel puţin jumătate dintre localităţile judeţului. De asemenea, să constituim comisii de specialitate cu specialişti apreciaţi, oameni care au făcut ceva în viaţa lor, în fiecare domeniu de activitate, pentru că toate soluţiile, toate proiectele sectoriale, toate proiectele de legi care vor implementa soluţiile vrem să le facem cu aportul specialiştilor, cu aportul oamenilor care se confruntă cu problemele care există în fiecare domeniu, astfel încât ele să stea în picioare, să fie realiste şi să fie fezabile aceste soluţii, să aibă efecte benefice. De asemenea, vrem să punem la punct până la sfârşitul anului sistemul de comunicare al partidului", a mai spus Orban.

Citeste si:
Ludovic Orban: „Guvernul se comportă de parcă nu ar dori integrarea...
Ludovic Orban: „Guvernul se...

Și PNL susține cota unică

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, în 20 mai, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că pentru moment nu se discută despre impozitul progresiv, el afirmând că nu există o altă formulă de impozitare, ci există analize și studii care se derulează în grupul de lucru înființat la nivelul Ministerului Finanțelor.

„PNL continuă să susțină cota unică. Nu susținem introducerea de taxe și impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă va avea a bază o analiză și o dezbatere aplicată pe situația din țara noastră”, a explicat premierul.

Și președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, în aceeași zi, că guvernul nu are în vedere introducerea unor taxe noi sau măriri de taxe și impozite. „Nimeni nu a plecat de la această idee”, a spus liderul social-democrat.

Citeste si:
Orban somează Guvernul să respecte dreptul la vot al cetățenilor
Orban somează Guvernul să...

Acesta a spus însă că e nevoie de un sistem fiscal european, „adaptat pe provocări, astfel încât prin deducerile fiscale să ducem către serviciile cât mai mulți bani”.

Cât este cota unică în România?

Cota unică este acum de 10%. În 2018, cu câteva excepții, cum ar fi la nerezidenți, de exemplu, era 16%. PSD a făcut asta, numai că nu a fost o mare bucurie, dat fiind că la momentul schimbării au fost mărite contribuțiile, deci nu ne-am ales cu mai mulți bani în buzunare.

Totodată, contribuțiile sunt acum în sarcina angajatului, dar tot angajatorul le plătește. Ceea ce s-a modificat este că IT-iștii nu mai sunt scutiți de 16%, ci de 10%, restul fiind pe contribuții pe care trebuie să le plătească.

Totuși, nu sunt mulți IT-iști salariați. Vorbim de aproape 100.000. Majoritatea lucrează prin alte forme, precum PFA ori microîntreprinderi. La PFA, de pildă, impozitul pe venit și contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Cât de unică e cota unică?


  • Dividendele sunt acum impozitate cu 5%, nu mai sunt cu 16% Bineînțeles, multe persoane preferă să lucreze pe microîntreprinderi, să plătească impozit pe venit (1-3% după caz) și 5% pe dividende. Lucru normal și logic.

  • Angajații din construcții nu mai plătesc impozit pe venit pentru salariile între 3.000 – 30.000 lei (aici intră toate categoriile din domeniu, atât cei de pe schelă, cât contabilii, șoferii sau bucătarii – dacă au așa ceva – după caz).

Deci avem mai multe cote, prin urmare cota unică nu mai este unică. Unele sunt mai mici, iar anumitor categorii nu li se aplică deloc. Dacă motivul pentru care se dorește o cotă progresivă este reprezentat de faptul că au scăzut veniturile din cota unică, atunci aceasta trebuie refăcută așa cum a fost inițial. Cert este că va fi simțită ca o taxare suplimentară. O reașezare a taxării ar trebui făcută la un moment dat, potrivit HotNews.

Citeste si:
Orban, după demisia ministrului Educației: „Din proprie inițiativă...
Orban, după demisia...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.