Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia din funcție. Fostul lider liberal Ludovic Orban a comentat gestul colegului său, într-o postare pe Facebook, susținând că acesta a părăsit fotoliul „din inițiativa altcuiva” și nu „din proprie inițiativă”, după cum a argumentat.

Orban, declarații după demisia ministrului Educației

„Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţia de ministru al Educaţiei. A fost o şansă şi o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului naţional de învăţământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam şi una şi alta. Am venit într-un moment extrem de dificil, cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Educației a afirmat că și-a început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și „a luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică”.

„Am militat în mod constant şi am asigurat cadrul legal pentru ca finanţarea educaţiei să crească. În mandatul de ministru al Educaţiei am reuşit schimbări care au pus bazele reformei "România Educată”, a menţionat ministrul demisionar.

Între acestea, el enumeră: "un sistem de educaţie timpurie integrat, prin preluarea creşelor în sistemul de învăţământ; îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învăţământ; organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director în şcoli; mărirea burselor elevilor; recunoaşterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare; rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor; demararea reformării planurilor-cadru şi curriculumului aferent - o schimbare atât de mult aşteptată; extinderea programului Masă caldă în şcoli de la 150 de unităţi la 450 de unităţi de învăţământ; introducerea învăţământului dual la nivel universitar; internaţionalizarea universităţilor româneşti prin reglementarea diplomei joint degree".

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

„Am preluat mandatul cu un buget de un miliard de euro pentru educaţie, iar acum educaţia are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat şi sunt în derulare toate cele 1.402 proiecte pentru reducerea abandonului şcolar - prima rundă (1,14 miliarde lei) şi toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităţilor româneşti (1,24 miliarde lei). (...)

Am elaborat proiectele legilor "România Educată" şi am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte să răspundă pe deplin aşteptărilor şi nevoilor reale ale societăţii. Sunt omul care construieşte şi nu sunt omul care dărâmă! Cu toţii avem obligaţia să contribuim şi să susţinem reforma în educaţie", a mai scris Sorin Cîmpeanu.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Declarațiile lui Ludovic Orban

„Mă îndoiesc că Sorin Cîmpeanu s-a speriat de moţiunea depusă de noi cu cei de la USR. Dar şi-a dat demisia. Din proprie iniţiativă, zice el. Din iniţiativa altcuiva, zic eu. A celui care l-a impus. Este o victorie a părţii "nealiniate" din media şi din societate. Ceea ce ar trebui să dea încredere celor care pare că şi-au pierdut speranţa că se poate face o asanare morală a vieţii publice", a scris Ludovic Orban, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Și președintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat pe pagina sa de socializare la anunțul demisiei lui Sorin Cîmpeanu. „Un plagiator mai puțin în Guvern. N-a mai prins moţiunea USR de marţi. Aşteptăm şi demisia celuilalt: Ciucă" - a scris Drulă.

Citeste si:
Ludovic Orban: „Guvernul se comportă de parcă nu ar dori integrarea...
Ludovic Orban: „Guvernul se...

USR şi Forţa Dreptei au depus, marţi, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Moţiunea poartă titlul „România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine" şi este programată pentru dezbatere şi vot marţea viitoare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.