Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că decizia luată de judecătorii Curții de Apel București (CAB) în dosarul „Colectiv” trebuie respectată ca atare, „se execută și nu se discută”. Condamnări definitive: Piedone - 4 ani, pompierii - 8 ani, patronii clubului - între 6 și 11 ani.

Premierul Nicolae Ciucă: „Decizia luată de instanță în dosarul Colectiv trebuie respectată, se execută și nu se discută”

„Decizia a fost luată astăzi de instanţă şi este o decizie care trebuie respectată, se execută şi nu se discută", a declarat Ciucă într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, întrebat cum comentează decizia pronunţată în dosarul „Colectiv".

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, în prezent edil al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu privind tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni. La instanța de fond - Tribunalul București - oficialul primise 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Joi, judecătorii de la CAB au admis apelul primarului și au hotărât scăderea pedepsei la 4 ani de închisoare cu executare. În timpul procesului, magistrații de la CAB au eliminat forma agravantă a infracțiunii de abuz în serviciu de care era era acuzat edilul.

Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru o infracțiune de abuz în serviciu în legătură cu autorizația emisă de Primărie pentru clubul Colectiv și achitat pentru altă infracțiune de abuz în serviciu.

„În temeiul art.297 alin.1 C.pen. raportat la art.132 din Legea nr.78/2000, condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

În baza art.72 Cp deduce perioada reţinerii şi arestării preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015. În temeiul art.16 alin.1 lit. b teza I C.pr. pen. achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Noran Prompt SRL), fapta nefiind prevăzută de legea penală", se arată în decizia instanţei.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Celelalte condamnări

În același dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamanți la pedepse cuprinse între 6 și 11 ani și 8 luni de închisoare. Inițial, la instanța de fond, cei trei primiseră câte 11 ani și 8 luni.


  • Paul Gancea - 6 ani și 4 luni de închisoare;

  • Costin Mincu - 8 ani de închisoare;

  • Alin George Anastasescu - 11 ani și 8 luni de închisoare;

Totodată, George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul fără a lua măsurile legale în ceea ce privește respectarea normelor PSI au fost condamnați la 8 ani și 8 luni de închisoare.


  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise - fiecare câte 6 ani și 10 luni de închisoare;

  • Cristian Niță, director al firmei de artificii - 2 ani și 6 luni cu suspendare, plus 80 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA sau în cadrul ADP sector 1 Bucureşti.

Citeste si:
Deea Codrea refuză să își boteze copilul. De ce a luat această...
Deea Codrea refuză să își...

Achitați

Trei funcționare de la Primăria Sectorului 4 implicate în acest dosar au fost achitate. Este vorba despre Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale; Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior; Ramona Sandra Moţoc, referent superior, care primiseră la instanța de fond pedepse între trei ani cu suspendare și 8 ani cu executare.

Judecătorii au dispus încetarea procesului penal împotriva Danielei Niță, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, după ce aceasta a murit. În continuare, firma acesteia, cât și SC Colectiv SRL, trebuie să plătească fiecare o amendă penală de 47.000 de lei.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".

6 ani de la tragedia din Colectiv. Filmul evenimentelor din noaptea de 30 octombrie 2015


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.