Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc șase ani de la cea mai mare tragedie care a lovit România. Incendiul de la Colectiv a luat viața a 65 de oameni, iar cei rămași în viață duc și acum lupte grele pentru recuperare. 

 

Colectiv, 65 de morți și niciun vinovat. Filmul evenimentelor din noaptea de 30 octombrie 2015

22:32 - se aprind artificii puternice. După 16 secunde, un stâlp de susținere ia foc. Suprafața tavanului începe să ardă tot mai repede, iar flăcările devin tot mai violente.

22:33 - primele persoane din cele 300 din club se îndreaptă spre singura ușă.

„Eu cred că s-a întâmplat această tragedie deoarece s-au folosit artificii în incintă. Despre a doua ușă, nici măcar nu știu dacă era prevăzută cu cheie, sau dacă era închisă și pe partea noastră”, este declarația lui Alin Anastasescu, unul dintre cei trei acționai ai clubului Colectiv, din referatul Parchetului General.

Asociatul lui, Paul Gancea, a declarat că aveau toate avizele necesare: „În anul 2014, două persoane care au spus că sunt de la pompieri au venit la firma noastră și ne-au întrebat dacă avem documentul în baza căruia putem funcționa, ulterior tot aceștia ne-au întocmit dosarul. Dosarul acesta este la mine la birou”.

Pompierii au spus că lor nu li s-a cerut aviz niciodată și astfel nici măcar nu au știut de existența acestui club.

22:40 - o mulțime agitată de oameni, mulți cu arsuri, ies din club, țipând după ajutor. Alți tineri mai puțini afectați aleargă după taxiuri sau mașini.

22:42 - primele două ambulanțe și mașini de pompieri ajung la clubul Colectiv. Incendiul a fost stins repede, însă pompierii au găsit înăuntru mai multe trupuri carbonizate.

65 de decese, 185 de răniți, din care 146 spitalizați, interiorul clubului devastat, 12 arestări, cu acuzații de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Niciun vinovat

În decembrie 2019, la patru ani de la tragedie, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv. Totodată, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și cu ISU București-Ilfov, daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro victimelor. Hotărârea Tribunalului București a fost atacată de către persoanele condamnate, dar și de către procurori, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel București.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...


  • Cristian Popescu-Piedone - fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv

  • George Alin Anastasescu - patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

  • Costin Mincu - patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

  • Paul-Cătălin Gancea - patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

  • Antonina Radu - pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare

  • George-Petrică Matei - pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare

  • Aurelia Iofciu - angajată a Primăriei Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare

  • Luminiţa Larisa Ganea - consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare

  • Sandra Ramona Moţoc- referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare

  • Daniela Ioana Niță - patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare (a fost găsită moartă, în august 2021)

  • Cristian Mihai Niţă - patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare

  • Zaharia Viorel - pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare

  • Moise Marian - pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare

  • Clubul Colectiv SRL: 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei

  • Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă

  • SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 lei

Citeste si:
De la ce a pornit incendiul de la Ferma Dacilor. Anchetatorii:...
De la ce a pornit incendiul...

Cauzele tragediei

În luna martie a anului 2016, Institutul de Securitate Minieră și Protecția Anti-explozivă (INSEMEX) a prezentat raportul privind incendiul din Colectiv. Conform acestuia, prima cauză a fost materialul folosit pentru antifonarea sălii, anume spumă poliuretanică. Tinerii aflați la concert în seara fatidică au avut doar 153 de secunde să se salveze, iar expertiza INSEMEX relevă că în numai 35 de secunde concentrația de monoxid de carbon a crescut de 2.000 de ori și s-a menținut astfel aproape două minute.

Documentul menţionează că, după aprinderea artificiilor pentru a doua oară în timpul concertului trupei „Goodbye to Gravity”, o scânteie a ajuns pe stâlpul de lângă scenă, acoperit cu burete de antifonare, iar în patru secunde flăcările au ajuns şi la tavan, iar în scurt timp din plafon au început să cadă picături fierbinţi de spumă poliuretanică topită.

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

Experții în incendii de la Petroșani arată în raport că spuma poliuretanică se descompune în general la 180 de grade Celsius și la circa 300 se autoaprinde. În club, temperatura a ajuns la peste 600 de grade Celsius, iar la nivelul tavanului au fost mai bine de 1.000 de grade Celsius. Viteza de propagare a flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, drept urmare jumătate de tavan s-a aprins instantaneu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.