Condamnarea și fuga Elenei Udrea. Joi, ziua în care Justiția s-a opus Curții Constituționale, stabilind ca fostul ministru al Turismului să execute șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”, după șapte ani de procese. Premiera a prins-o pe drumuri, fosta consilieră prezidențială plecând din România, pe la Vama Giurgiu, înainte de pronunțarea deciziei instanței. Poliția Română a dat-o în urmărire generală, iar spre seară a fost capturată în Bulgaria. Destinația era, de fapt, alta. Ea va fi dusă azi în fața judecătorilor bulgari și ar putea fi extrădată rapid.

Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Unde ar fi vrut să fugă

Instanța supremă a respins joi contestația în anulare formulată de Elena Udrea, în procesul în care a fost apărată de Tudorel Toader. Contestația în anulare la decizia definitivă de condamnare, pronunțată încă din iunie 2018, i-a fost respinsă cu majoritate de către completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

15:10 - La Poliție nu au ajuns mandatele de executare a pedepselor.

16:20 - Poliția a mers la casa Elenei Udrea pentru a pune în executare mandatul, dat fiind că aceasta nu s-a predat, după cum era procedura. Fostul ministru nu a fost găsit la locuință.

16:30 - Elena Udrea a plecat din țară, prin Vama Giurgiu.

16:50 - A fost dată în urmărire națională de către Poliția Română, aceasta fiind prima etapă în procedura juridică. „Împotriva numitei Udrea Elena - Gabriela a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44 din 05.06.2018 de către Tribunalul București - Sectia I Penala, fiind condamnată la 6 ani închisoare pentru savârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu", este anunțul Poliției Române.

Foto: politiaromana.ro

17:20 - Poliția Capitalei a anunțat oficial că Elena Udrea a fost condamantă definitiv de instanța supremă la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

18:40 - Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, a anunțat Poliția România. Aceasta a fost preluată de polițiștii din Kulata.

Citeste si:
Fostul ministru al Educației, despre declarațiile controversate...
Fostul ministru al Educației,...

Ea încerca să fugă mai departe în Grecia. În momentul în care a ajuns la punctul de frontieră Kulata, a dat documentele autorităților. Atunci, polițiștii bulgari au observat că era vorba despre o persoană care era dată în urmărire internațională. Au anunțat autoritățile din România și au reținut-o pe Elena Udrea.

Fostul ministru a fugit cu mașina de lux a familiei. Era însoțită de un bărbat, prieten apropiat de-al său. Ea a plecat fiind îmbrăcată lejer, cu un tricou alb cu imprimeu roșu, blugi, dar pe tocuri.

Conform datelor din anchetă, Elena Udrea plănuia să ajung în Dubai, deoarece acolo Emiratele Arabe nu au un acord de extrădare cu România. Astfel, ar fi reușit și de această dată să fugă de sentința pe care trebuia să o ispășească.

Citeste si:
Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea a scăpat de...

Nu este pentru prima dată când Elena Udrea pleacă din România după o condamnare. În 2018, când era condamantă în același dosar, ea primea decizia instanței pe o plajă însorită din Costa Rica. A stat acolo aproape un an, timp în care România a hotărât rejudecarea dosarului „Gala Bute”, moment în care aceasta s-a întors în țara natală.

Minuta instanței


  • "Cu majoritate, eespinge, ca nefondate, contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție - Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017.

  • Constată că, prin încheierea nr. 210 din data de 19 decembrie 2018 pronunţată în dosarul nr. 3168/1/2018, reunit la prezenta cauză, s-a dispus admiterea cererii formulate de contestatorul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată în dosarul nr. 2303/1/2017 de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. Constată că, prin încheierea din data de 20 decembrie 2018, s-a dispus suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație ți Justiție în dosarul nr. 2303/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației în anulare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție - Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului.

  • În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel la plata sumei de câte 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 627 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă.

  • Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 aprilie 2022. Cu opinie separată a preşedintelui completului, în sensul de a se dispune: Admiterea contestațiilor în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție - Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017; Desființarea în parte a deciziei penale contestate, numai în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria;

  • Dispune rejudecarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție - Direcția Națională Anticorupție numai cu privire la condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, precum şi a apelurilor declarate de inculpații Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel şi părţile civile SNTGN Transgaz SA, SPEEH Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA, numai cu privire la acţiunea civilă exercitată împotriva inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, Societatea Naţională a Apelor Minerale SA şi Romgaz S.A. împotriva sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație ți Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015. Anulează formele de executare emise în baza sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație ți Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, numai în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria; Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale atacate; În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestațiilor în anulare rămân în sarcina statului".

Citeste si:
ANAF a vândut una din mașinile Elenei Udrea. La ce preț a fost...
ANAF a vândut una din...

Pedepsele în dosarul „Gala Bute”


  • Elena Udrea - şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu

  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea - trei ani de închisoare cu executare

  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea - un an şi şase luni cu suspendare

  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere

  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii - trei ani de închisoare cu suspendare

  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme - doi ani şi şase luni cu suspendare

  • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Citeste si:
Udrea, mesaj disperat din închisoare: „Cine nu a încălcat legea...
Elena Udrea, mesaj disperat...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Aprilie 2022 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.