Motiunea de cenzura "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!", initiata de PNL va fi citita luni in plenul Parlamentului.  

PNL, USR si PMP au depus, saptamana trecuta, la Parlament, motiunea de cenzura intitulata "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!". Documentul a fost semnat de 152 de parlamentari.

Birourile permanente ale celor doua Camere au decis ca motiunea de cenzura sa fie prezentata luni in Parlament, iar miercuri sa fie dezbatuta si votata.

Semnatarii motiunii de cenzura cer demiterea premierului Viorica Dancila, sustinand ca "nu are curajul si puterea de a se opune deciziilor arbitrare ale sefului de partid", relateaza Agerpres

"Doamna Viorica Dancila trebuie demisa, deoarece nu are nici curajul si nici puterea sa se opuna deciziilor arbitrare ale sefului sau de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justitiei sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicatie! (...) Guvernul Dancila face politica partidului, in functie de nevoia sefului de partid, nu de nevoile oamenilor! Au trecut aproape doi ani de la preluarea guvernarii si PSD-ALDE nu a facut nimic bun pentru romani. Dar, in schimb, faceti, zilnic, cate ceva pentru voi. Lucrati zi de zi pentru deziderate strict personale si care sunt contrare asteptarilor romanilor!", se arata in motiunea de cenzura.

Reprezentantii Opozitiei sustin ca Guvernul Dancila este mai incompetent decat primele doua guverne PSD-ALDE.

"Oricat de prost ar guverna, doamna Dancila pare ca va ramane la Guvern atata vreme cat isi pastreaza singura sa calitate, aceea de a nu fi "conflictuala" cu seful sau de partid. Am ajuns astazi sa dezbatem o motiune de cenzura impotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dancila ameninta, prin ministrii sai, proprietatea privata a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu exista nicio garantie ca Guvernul Dancila nu-i va lasa pe actualii angajati fara banii de pensie! Am ajuns cu totii sa ne rusinam atunci cand vorbim despre Guvernul Romaniei, fie in plan extern, fie in interiorul tarii. Nu a fost niciun moment un secret faptul ca doamna Viorica Dancila nu indeplineste decat formal aceasta functie, adevaratul prim-ministru fiind, in fapt, domnul Liviu Dragnea. De la inceputul anului de cand ati fost investita in functia de prim-ministru, nu ati reusit decat sa afundati economia tarii si mai tare, sa generati panica si neincredere in randul investitorilor straini, sa-i goniti din tara pe cei deja existenti si sa adanciti si mai tare evolutiile economice negative", mai arata semnatarii motiunii de cenzura.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

De asemenea, ei spun ca Guvernul a esuat si in gestionarea demersurilor de indeplinire a obiectivelor de referinta din Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au ramas nerezolvate! In schimb, actul de guvernare a fost deturnat in dauna intereselor cetatenilor romani. Nu mai puteti nega faptul ca preocuparile dumneavoastra in domeniul justitiei au urmarit planuri ascunse, pentru a asigura protectia unor lideri politici in fata rigorilor legii. Ati indepartat actul de justitie de principiile constitutionale privitoare la egalitatea cetatenilor in fata legii si va straduiti din rasputeri sa creati o casta de cetateni mai presus de lege", adauga semnatarii documentului.

"Dati un vot favorabil acestei motiuni si veti da o sansa Romaniei ca sa aiba un guvern responsabil, eficient, competent, interesat exclusiv de problemele oamenilor si nu supus doar intereselor personale ale unui singur individ! Avem convingerea ca in majoritatea PSD-ALDE se afla, inca, parlamentari responsabili, care s-au saturat sa le fie rusine atunci cand sunt intrebati despre Guvernul Dancila. Asteptam un gest de responsabilitate din partea fiecarui parlamentar, care a jurat solemn ca-si va indeplini cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor!", mai spun initiatorii.

Citeste si:
Cătălin Drulă este noul președinte al USR
Cătălin Drulă este noul...

Pentru a trece motiunea de cenzura este nevoie de 233 de voturi favorabile.

PSD si ALDE au, impreuna, 248 parlamentari, in timp ce numarul deputatilor si senatorilor PNL, USR si PMP este 155.

UDMR are 30 de deputati si senatori.

In forul Legislativ mai sunt 17 deputati apartinand minoritatilor nationale altele decat cea maghiara si 15 parlamentari neafiliati.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, dupa sedinta Comitetul Executiv National in care s-a decis sustinerea sa in continuare in toate functiile politice detinute, ca motiunea de cenzura nu va trece.

Pe de alta parte, liderul PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca a avut discutii cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pe marginea sustinerii motiunii de cenzura, adaugand ca parlamentarii Uniunii urmeaza sa decida pozitia fata de acest demers in forurile statutare.

Citeste si:
Ciolacu, despre intenția de a desființa Pilonul II de pensii
Ciolacu, despre intenția de a...

De asemenea, USR a anuntat ca se afla intr-un dialog constant cu partidele de opozitie, inclusiv cu UDMR, pentru a obtine voturile cat mai multor parlamentari necesare trecerii motiunii de cenzura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.