Opinii 11 Iunie 2020 19:00

De câteva zile circulă peste tot pe internet scandalul în care este implicat și vloggerul Alexandru Bălan, aka „Colo”. Păreri împărțite, reacții controversate și o singură concluzie: România nu este suficient de educată încât să apere femeile.

Ca să fac o mică introducere pentru cei ce nu cunosc subiectul, vloggerul Alexandru Bălan, pe care multă lume îl cunoște sub numele de „Colo”, a povestit într-un live pe YouTube o experiență personală, în care era implicată o fată de 16 ani, instigând astfel la violarea minorelor.

Declarațiile făcute de el în acel live, nu numai că sunt fundamental greșite, dar au ajuns la urechile a sute de mii de abonați, dintre care majoritatea sunt tineri... minori. Nu poți să ieși cu astfel de afirmații știind că te urmăresc atâția copii. Și nu spun că persoanele care fac YouTube ar trebui să le facă educație urmăritorilor, ci că ei ar trebui să fie conștienți de cine îi urmărește și să evite subiecte care pot afecta psihic persoane, sau care pot influența negativ.

Trăim într-o țară în care educația sexuală în școli nu există, în care sexul este un subiect tabu, în care adolescenții își iau informațiile de pe internet și de pe site-urile cu conținut pornografic, unde femeile sunt considerate jucării sexuale și în care „nu” nu este un răspuns.

Acest „Colo” spunea în live-ul său despre fetele de 15-16 ani, care s-au dezvoltat mai repede din punct de vedere fizic, că „merită violate”. De ce „merită”, pentru că ai rămas ca omul peșterii și nu ești în stare să îți stăpânești instinctele primare? NU „merită” absolut nimeni să fie violat, iar violul nu este o faptă care poate fi justificată în niciun fel.

Victima NU este vinovată!

Tot timpul li se găsesc scuze violatorilor, chiar și de către organele legii, iar vinovate sunt mereu victimele. Din cauza asta, femeilor care au trecut prin astfel de experiențe le este frică să vorbească, să depună plângere împotriva agresorilor, pentru că nimeni nu face nimic. Pentru că li se răspunde cu: „Dar tu ai văzut cum ești îmbrăcată?”.

Violul nu se întâmplă din cauza victimei, ci din cauza mentalității agresorului. De asta se și numește „viol” - pentru că nu este cu consimțământul victimei!

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

În loc să le învățăm pe fete, încă de la vârste fragede, să se acopere și să se protejeze, pentru că „așa sunt băieții”, mai bine i-am învăța și pe băieți, de mici, să respecte toate fetele și femeile. Să le spunem că atunci când o femeie spune „nu” - înseamnă NU. Să le inducem principii și valori sănătoase, astfel încât, atunci când cresc, să nu considere că femeia este creată doar pentru a satisface propriile lor plăceri.

Tocmai din aceste motive ar terbui implementată în școli educația sexuală. Se numește educație cu un motiv, și anume să îi invețe pe copii ceea ce ție, ca părinte, îți este rușine să îi spui acasă. Îți este rușine să îi faci observație băiatului că a avut curiozitatea să se uite sub fustița unei fete și, în loc să îi explici de ce nu este bine să facă acest lucru, te prefaci nepăsător. Iar ca părinte al fetiței, vii cu replica „așa fac băieții”, apoi îi spui să fie mai atentă.

Citeste si:
Cinci morți după tragedia de la Crevedia. Cine este a cincea...
Cinci morți după tragedia de...

Cu o educație sexuală corectă, atât pentru băieți, cât și pentru fete, aceste situații pot fi evitate. Fetele și femeile ar putea merge pe stradă fără să le fie teamă că ar putea fi agresate verbal, pipăite, sau agresate fizic în alte moduri mai grave.

Îmbrăcămintea NU este o invitație

Așa cum bărbații poartă ce vor ei, când vor ei, la fel și femeile ar trebui să fie respectate pentru deciziile lor vestimentare! Susțin în continuare că violul nu poate fi justificat, iar scuza cu „uite-o cum e îmbrăcată, și-o cere”, NU există.

Femeia nu „și-o cere” atunci când se îmbracă într-o rochie (indiferent de lungimea ei), pentru că așa se simte ea sexy, nu și-o cere nici când este în pantaloni largi, mulați, scurți sau lungi, și nici când poartă un maieu, tricou, sau o bluză decoltată. Indiferent care este standardul pentru îmbrăcămintea decentă sau vulgară, alegerile îi aparțin strict persoanei care le poartă.

Citeste si:
Atac armat într-o grădiniță din Rusia. Doi copii și o educatoare au...
Atac armat într-o grădiniță...

Ca femeie, te îmbraci mai „sexy” nu pentru a impresiona un bărbat, sau pentru a atrage priviri, fluierături și palme peste fund pe stradă, ci pentru a te simți bine. Pentru ca tu să ai încredere în tine. Pentru că tu te simți frumoasă și pentru că așa vrei tu să îți apreciezi propriul corp.

Dacă ar fi să facem schimb de comportament cu bărbații care consideră că femeile „și-o cer”, doar pentru că sunt îmbrăcate într-un anume fel, cu siguranță și ei ar trăi niște experiențe neplăcute, de disconfort, rușine și teamă față de societate. Cum ar fi să îi fluierăm și noi pe bărbații care merg la bustul gol pe stradă, doar pentru că „și-o cer”? Sau să le dăm palme peste fund atunci când și ei poartă blugi mulați - tot pentru că „și-o cer”?

Haideți să încetăm să trăim cu mentalități învechite și să încercăm să evoluăm, fără a ne mai ghida după instinctele primare - cred că putem mai mult de atât. Haideți să ne educăm copiii și să îi învățăm să se respecte unii pe alții și să le explicăm că persoanele nu sunt obiecte, iar consimțământul, atunci când vine vorba de un act sexual, CONTEAZĂ!

Citeste si:
Două fete de 13 și de 16 ani au murit într-un accident, în județul...
Două fete de 13 și de 16 ani...

Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Iunie 2020 - 07 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.