Neil Peart, bateristul celebrei trupei canadiene de rock progresiv Rush, a murit la varsta de 67 de ani in Santa Monica, California. Trupa a confirmat vineri pe Twitter moartea in urma unui cancer a lui Peart, al carui deces fusese anuntat cu anterioritate de medii de specialitate precum Rolling Stone, relateaza agentiile EFE si AFP.

"Cu inima franta si o tristete imensa trebuie sa impartasim teribila veste ca marti prietenul, fratele si colegul nostru de trupa timp de peste 45 de ani, Neil, a pierdut lupta sa incredibila de trei ani si jumatate cu cancerul cerebral", noteaza Rush in mesaj.

Admirat pentru stilul sau exploziv si imaginativ de a canta la tobe, Peart (Hamilton, Canada, 1952) a fost sufletul, alaturi de basistul si solistul Geddy Lee si de chitaristul Alex Lifeson memorabilei trupe Rush, un punct de referinta al rockului progresiv care a atins culmea succesului in anii 70.

Peart, care a fost si textier, s-a alaturat trupei in 1974 dupa ce formatia lansase deja albumul sau omonim 'Rush' (1974).

Cu Peart ca piesa cheie a sound-ului sau, Rush s-a dedicat unui stil rock baroc care a facut gala de virtuozitate instrumentala si de solo-uri memorabile, scrie Agerpres.

Albume precum ''2112'' (1976), ''Permanent Waves'' (1980) sau ''Moving Pictures'' (1981) ajuta la explicarea mostenirii lasata de aceasta trupa care a atins o mare popularitate in intreaga lume.

Peart este de asemenea citat in mod curent printre percutionistii cu cea mai mare influenta la nivel mondial.

"Puterea, precizia si compozitia sa sunt incomparabile. Era numit 'Profesorul' pe buna dreptate: toti am avut de invatat de la el", a subliniat Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana si actualul lider al formatiei Foo Fighters.

Taylor Hawkins, bateristul Foo Fighters, si Dave Grohl au pronuntat discursul de includere, in 2013, a trupei Rush in celebrul Rock and Roll Hall of Fame.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.