Regizorul Alexandru Darie a murit "in plina forta creatoare" la 60 de ani, "lasand un gol imens in lumea teatrului romanesc", apreciaza Uniunea Teatrala din Romania (UNITER), care aminteste momente importante din opera artistului.

UNITER adauga, pe site-ul oficial, ca Alexandru Darie a castigat, in 1981, Marele Premiu pentru cea mai buna productie la Festivalul International al Scolilor de Teatru "Jacques Lecoq", in Riccione, Italia, cu "Paracliserul", dupa Marin Sorescu.

Totodata, Uniunea Teatrala aminteste cateva dintre creatiile de valoare ale regizorului Alexandru Darie - "Visul unei nopti de vara", "Iluzia comica", "Trei surori", "Omul cel bun din Seciuan", "Macbeth", "Anatomie. Titus. Caderea Romei", "Orfeu si Euridice", "Insemnarile unui necunoscut, "Conversatie dupa inmormantare", "The Bach Files" si "Coriolanus", informeaza Agerpres.

UNITER il descrie pe Alexandru Darie ca pe "un artist care a creat si a trait intru iubirea pentru teatru, oameni, viata".

"Apartin cu toata fiinta mea carutelor murdare ale commediei dell'arte, veseliei copilaresti a carnavalelor medievale sau razboaielor cumplite care rastoarna civilizatii. Sau poate unui viitor elastic si plin de lumina. Oricum si oricand viata mea, daca n-ar fi sa fie pe scandura, n-ar putea fi decat inchisa definitiv intre alte patru. Meseria noastra e una initiatica si de initiati. Spunem povesti simple, clare, dar care contin acest mister, aceea extraordinara mistica a vietii transferata actului teatral", marturisea regizorul intr-o declaratie pregatita pentru cartea Doinei Papp - "Alexandru Darie, spectacole de poveste".

Trupul lui Alexandru Darie va fi depus vineri, de la ora 20:00, la Teatrul Bulandra, Sala 'Liviu Ciulei', unde va ramane pana duminica, la ora 12:00, anunta Teatrul 'Bulandra'. Slujba de inmormantare va avea loc duminica, la ora 13:00, la Cimitirul 'Bellu'.

Citeste si:
Alexandru Darie - inmormantat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu
Alexandru Darie - inmormantat...

Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, la Institutul Clinic "Fundeni", la varsta de 60 de ani.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.