Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografica din Romania dedicata filmelor de dans, va avea loc intre 4 - 8 septembrie, la Bucuresti.

Tema celei de-a cincea editii a BIDFF - The Network/ Reteaua - marcheaza inceputul unei noi faze de dezvoltare a festivalului, atat prin integrarea in programarea oficiala a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artisti vizuali, animatori si muzicieni, cat si prin initierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice dedicat scenariilor de mediu si lungmetraj care se afla in prima faza de creatie.

"Ne dorim sa conectam artisti, producatori, selectioneri si jurnalisti care chestioneaza viitorul corpului, printr-o manifestare artistica in care hibridizarea devine un pilon important pentru inovatie. Pe de alta parte, vrem sa avem o perspectiva cat mai realista la nivel international, in ceea ce priveste mijloacele de productie ale unui film de dans, hot spot-urile creative si colaborarile din interiorul comunitatii din care facem parte", a declarat Simona Deaconescu, Director Artistic, potrivit unui comunicat remis 9am.

Festivalul isi propune sa creeze o platforma de dezvoltare pentru filmele care imping barierele cinemaului de arta prin continuarea demersul de sustinere a colaborarii dintre regizori si coregrafi tineri din Romania, prin incurajarea lucrului in tandemuri creative, dar si prin dezvoltarea unui discurs cinematografic sincretic. Astfel, printre invitatii BIDFF se vor afla selectioneri si directori de festivaluri, producatori, specialisti din industria cinematografica si a coregrafiei, reuniti in laboratorul E X P A N D, ce va include conferinte, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate (pitching sessions) si intalniri one-to-one intre artisti, mentori si industrie.

BIDFF 2019 aduce scurtmetraje si proiecte cinematografice in dezvoltare, programate in sectiuni competitionale ce vor avea urmatoarele premii:

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Cel Mai Bun Film International (1000 euro)

Cel Mai Bun Film Romanesc (500 euro)

Cel Mai Bun Musical (500 euro)

Premiul E X P A N D in valoare de 1000 de euro pentru cel mai bun proiect in dezvoltare

"Spre ce ne indreptam, cum va evolua corpul nostru in timp, care este potentialul sau de regenerare si cum raspunde el problemelor care tin de schimbarile accelerate in societatea in care traim?

Intre film si dans, intre fictiune si documentar, la granita dintre generatii, BIDFF #5 - The Network exploreaza un paradox fundamental: in ce masura potentialul nostru de evolutie poate da nastere la o revolutie intelectuala, culturala si emotionala?", spune Simona Deaconescu.

Filmul ce deschide a cincea editie Bucharest International Dance Film Festival este o coproductie Suedia-Georgia-Franta din 2019, extrem de apreciata de critica de specialitate - "And Then We Danced" (al treilea film al regizorului suedez Levan Akin) - un portret al unei societati conservatoare ce are inca puterea de a-si indeparta sau ignora cetatenii care nu urmeaza "traditia". Dansul georgian, exponent al virilitatii, e lumea in care regula de aur este supunerea. Ce se intampla atunci cand prima dragoste a unui adolescent se loveste de esafodajul unor convingeri ce-i neaga dreptul la fericire?

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

Prezentat anul acesta in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului International de Film de la Cannes, filmul lui Levan Akin a intampinat comentarii negative din partea oficialilor si radicalilor din Georgia, unde nu a rulat inca. Premiera suedeza a filmului va avea loc pe 13 septembrie.

"And Then We Danced m-a captivat de la primul cadru. Mi se intampla foarte rar sa gasesc filme in care dansul respira prin ecran. E o poveste spusa inteligent si fara compromisuri despre descoperire si autodepasire. Intr-o societate contemporana georgiana in care contextul in care se face dansul traditional este unul patriarhal si dur, Merab isi descopera sexualitatea, personalitatea artistica si conexiunea profunda cu familia. Levan Gelbakhiani, dansator si in viata reala, aduce cu el o lume palpitanta. Corpul sau poarta atat urmele unui trecut colectiv dansat cu mandrie nationala, dar mai ales impulsul unui prezent care incita la schimbare - Simona Deaconescu. Vizualul celei de-a cincea editii a BIDDF a fost realizat de artista Ioana Trusca si ilustreaza grafic tema The Network, reprezentand «un corp in miscare», relatia dintre partile corpului, sau interactiunea dintre mai multe corpuri, intr-o compozitie de elemente tensionate. Alb negru, umbre in miscare, cateva accente de culoare, totul amplificat prin reducerea ideii vizuale la componentele sale esentiale.

Citeste si:
Fiica Oanei Roman începe școala. Ce decizie a luat vedeta: „Din 11...
Fiica Oanei Roman începe...

BIDFF 2019 se va desfasura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Centrul National al Dansului Bucuresti, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, dar si in spatii neconventionale, precum Fabrica Gastropub si Apollo 111.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.