Cel mai scump, cel mai vizionat, cel mai piratat, cel mai premiat: serialul TV ''Game of Thrones'', al carui al optulea si totodata ultim sezon va fi difuzat incepand cu data de 14 aprilie in 186 de tari, cumuleaza numeroase recorduri, relateaza AFP.

De-a lungul timpului serialul "Urzeala Tronurilor" a batut mai multe recorduri, dintre care amintim:

Audiente exceptionale

Lansat in 2011, serialul ''Game of Thrones'', "GoT" pentru cunoscatori, a sedus de la un sezon la altul din ce in ce mai multi telespectatori.

In 2014, a devenit serialul HBO cu cea mai mare audienta, detronand renumita productie ''The Sopranos ''.

Ultimul episod din sezonul al saptelea a fost urmarit in seara in care a fost difuzat de 16,5 milioane de fani in Statele Unite, un record absolut pentru un serial TV.

Dincolo de Atlantic, episoadele precedentului sezon difuzat au fost vizionate, in medie, de peste 30 de milioane de persoane, potrivit HBO.

Cifre exceptionale sunt inregistrate oriunde este difuzat acest serial. La succesul "Game of Thrones" contribuie si pirateria online, estimandu-se ca peste 1 miliard de persoane au urmarit in mod ilegal sezonul al saptelea, stabilind astfel un nou record, scrie Agerpres.

Mai multe posturi de televiziune, precum OCS in Franta si Sky Atlantic in Regatul Unit, au decis sa il difuzeze simultan cu difuzarea sa in Statele Unite, adica la miezul noptii, noteaza AFP.

Buget colosal

Cel de al optulea sezon este anuntat drept cel mai scump din istoria serialelor TV, cu un buget de 15 milioane de dolari pe episod, respectiv 90 de milioane de dolari pentru cele sase episoade.

Pe langa efectele speciale, provocarile generate de amenajarea decorurilor naturale si onorariile actorilor (peste 1,1 milioane de dolari pe episod pentru cei mai importanti cinci actori principali), valoarea facturilor a crescut vertiginos, cu atat mai mult cu cat episoadele acestui ultim sezon sunt mai lungi - o ora si douazeci de minute pentru ultimele trei, durate similare celor ale unor filme de lungmetraj. Doar episodul pilot a costat aproape 10 milioane de dolari in conditiile in care cel mai scump sezon difuzat, al saptelea, a costat 100 de milioane de dolari.

Citeste si:
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în...
Sean Bean și Miranda...

Investitia este rentabila, potrivit The New York Times, intrucat franciza "Game of Thrones" a adus anual postului HBO incasari de 1 miliard de dolari.

Este, de asemenea, serialul recompensat cu cele mai multe premii Emmy - 47 in total.

Top secret

Dupa ce patru episoade din sezonul al cincilea au ajuns fraudulos pe internet inainte de difuzarea lor oficiala, postul HBO si-a inasprit procedurile de comunicare. Cei doi producatori principali, David Benioff si D.B Weiss, care vor regiza ultimul episod, au turnat mai multe variante de final pentru a evita scurgerile de informatii, o tehnica utilizata anterior si in cazul serialelor ''The Sopranos'' si ''Breaking Bad''.

Actrita Sophie Turner (interpreta personajului Sansa Stark) a marturisit ca a mers in mai multe spatii de filmare false. De asemenea, un dispozitiv antidrona a fost folosit in timpul filmarilor.

Citeste si:
Serialul Game of Thrones va continua pe HBO
Serialul Game of Thrones, din...

Stimularea turismului

Cu platouri de filmare in aproximativ treizeci de locatii din toata lumea, populara saga fantastica a stimulat turismul pe oriunde a trecut - Irlanda de Nord, Islanda sau localitatile spaniole Osuna si Girona au asistat la o explozie a numarului de vizitatori, in special datorita circuitelor turistice dedicate, potrivit datelor compilate in cartea ''Game of Thrones décodé'', semnata de Ava Cahen.

In ceea ce priveste orasul Dubrovnik din Croatia, capitala fictiva a Westerosului, King's Landing, care a asistat la un aflux de turisti datorita serialului, autoritatile au fost nevoite sa impuna un plafon al numarului de vizitatori.

Mode lansate

Prenumele personajelor serialului i-au inspirat pe parinti. In Regatul Unit, Arya se numara printre primele douazeci de nume date copiilor (343 de copii au primit acest nume in 2017), in timp ce in Statele Unite Khaleesi a intrat in 2014 in top 1.000 cele mai utilizate nume (466 de mici Khaleesi s-au nascut in 2017).

Citeste si:
Emilia Clarke spune ca producatorii au manipulat-o sa filmeze scene...
Emilia Clarke spune ca...

Nu doar numele au fost imitate. Unul dintre principalii actori, Peter Dinklage, le-a cerut fanilor sa nu mai cumpere caini din rasa Husky, precum cei utilizati in serial, deoarece numarul acestor animale abandonate in adaposturi a explodat. Acesta a crescut cu 700% dupa anul 2011 in Regatul Unit, potrivit asociatiei pentru protectia animalelor PETA.

Fani prezidentiali

Barack Obama, fan al serialului, a cerut prezentarea in avanpremiera a celui de al saselea sezon dupa ce HBO a blocat orice predifuzare.

Donald Trump a facut referire in repetate randuri la deviza emblematica a familiei Stark: ''The winter is coming'' (''Vine iarna''). El a publicat pe Twitter mesajul "Sanctions are coming" ("Sanctiunile vin") - deturnand sensul frazei celebre pentru a saluta apropiata reimplementare a sanctiunilor contra autoritatilor de la Teheran, ridicate in urma acordului international din 2015 ce vizeaza dosarul nuclear iranian, din care Statele Unite s-au retras ulterior - dar si ''The wall is coming'', cu referire la zidul de la granita cu Mexicul, spre nemultumirea postului dar si a unora dintre actori.

Citeste si:
Cum s-a schimbat viața lui George Mihăiță, după ce a apărut în...
Cum s-a schimbat viața lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.