Compozitorul francez Michel Legrand, castigator a trei premii Oscar si autor al muzicii in filme celebre precum "Parapluies de Cherbourg" ("The Umbrellas of Cherbourg") si "Les Demoiselles de Rochefort" ("The Young Girls of Rochefort"), a incetat din viata sambata dimineata, la Paris,la varsta de 86 de ani, transmite AFP.

"S-a stins acasa la ora 03:00 dimineata, iar sotia sa, actrita Macha Méril, i-a fost alaturi", conform declaratiei unui reprezentant de presa al compozitorului.

In cariera sa de renume, de peste 50 de ani, compozitorul francez a colaborat cu nume mari ale muzicii si cinematografiei, de la Ray Charles la Orson Welles, de la Jean Cocteau la Frank Sinatra, Charles Trenet si Edith Piaf.

"La fel ca anumiti zei hindusi, Michel este o fiinta capabila sa ia mai multe forme. Nicio disciplina muzicala nu-i poate rezista", scria compozitorul Stéphane Lerouge in prefata autobiografiei lui Michel Legrand, publicata in 2003.

Michel Legrand a inceput sa compuna muzica de film in anii '60 odata cu zorii "Noului val" al cinematografiei franceze si a colaborat cu Agnes Varda, Jean-Luc Godard si cu Jacques Demy, scrie Agerpres.

In plina glorie, el a decis sa se stabileasca in SUA in 1966. "A fost un adevarat risc sa parasesc Franta si sa merg la Hollywood fara sa am vreun angajament clar", scrie el in autobiografia sa in care califica acest pas drept un joc la ruleta ruseasca.

Michel Legrand a castigat trei premii Oscar, pentru cantecul "Les moulins de mon coeur", de pe coloana sonora a filmului "The Thomas Crown Affair" (1969) si pentru "Summer of '42" (1972) si "Yentl" (1984).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.