In seara zilei de 23 august 1944, romanii de pretutindeni erau stransi in jurul radioului sa asculte un mesaj de maxima importanta pentru viitorul tarii. Regele Mihai I se adresa natiunii pentru a anunta o decizie care avea sa scurteze durata celui de-al Doilea Razboi Mondial cu peste 200 de zile. Acest moment crucial pentru istoria Romaniei, cu un impact important si asupra celei internationale, este povestit de insasi Maiestatea Sa in documentarul „Regele care l-a pacalit pe Hitler”, care va fi transmis de HISTORY marti, 22 august, de la ora 21:00.

„Am luat trenul spre Berlin sa vedem ce ar fi rezervat cealalta cale si am avut un pranz cu Hitler. Nu a fost deloc o intalnire placuta.” Asa incepe povestea celei mai impresionante rasturnari de situatie din Al Doilea Razboi Mondial, in care un rege de nici 23 de ani decide arestarea prim-ministrului Ioan Antonescu, renuntarea la sprijinul acordat Germaniei si alaturarea Romaniei Aliatilor.

Desi Aliatii l-au acoperit pe Regele Mihai de onoruri, libertatea astfel castigata nu a durat mult. Natiunile care il laudasera au „vandut” Romania Rusiei, obligandu-l pe rege sa ia calea exilului. Adevarul a fost uitat, iar liderii sovietici si comunistii romani s-au intrecut sa-si asume meritele pentru evenimentele din 1944.

Potrivit unui comunicat remis 9am, Regele Mihai isi spune propria poveste despre razboiul secret dus impotriva lui Hitler, dar si a lui Stalin, intr-un documentar ce are la baza imaginile inregistrate de producatorul John Florescu in cadrul unei sesiuni de discutii avute la resedinta din Bucuresti a fostului suveran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.