LifeStar 11 Mai 2017 18:00
Sambata 20 mai 2017, de la ora 16, la Castelul Peles din Sinaia, sub auspiciul Anului Kodály, sustine un recital Trio-ul Energico din Ungaria. Recitalul este inscris in cadrul Stagiunii “Sunetul muzicii”, organizata de Muzeul National Peles si Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania si face parte din turneul organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti in perioada 19-21 mai.

„Muzica este o hrana sufleteasca pe care nimic n-o poate suplini. Iar cel care nu consuma muzica, sufera si moare de anemie sufleteasca. Fara muzica viata sufleteasca este incompleta. Exista taramuri ale sufletului unde numai muzica poate patrunde.” – spunea Kodály Zoltán (1882-1967), compozitor, folclorist, pedagog, lingvist si filosof, unul dintre cele mai marcante personalitati ale culturii maghiare din secolul XX. In asentimentul acestor idei trei studente ale Universitatii de Muzica Liszt Ferenc din Budapesta: Ilosfai Csenge – vioara, Mády-Szabó Eszter – violoncel, Vida Mónika Ruth – pian au infiintat in anul 2015 Trio Energico.

Datorita elanului tineresc si talentului Trio Energico a cucerit chiar de la primele aparitii din Ungaria si strainatate atat publicul, cat si juriul diferitelor concursuri. Trioul a obtinut in anul 2015 Premiul de excelenta la Concursul de muzica de camera Dohnányi Ernő din Debrecen (Ungaria) si Premiul I la International Premio Citta di Padova (Italia), concertand si in pavilionul maghiar la EXPO Milano, iar in anul 2016 a fost invitat la Festivalul Lancaster International Piano (Marea Britanie) si a fost distins cu Premiul I la Danubia Talents Competition (Ungaria). De asemenea au participat la emisiuni transmise in direct de postul muzical Bartók Rádió si au sustinute recitaluri la Academia de Muzica, Palatul Artelor, Institutul de Muzicologie din cadrul Academiei Maghiare de Stiinte, respectiv la Venetia, Padova, Abano Terme, in Statele Unite ale Americii unde au participat la cursuri de maiestrie cu membrii Shanghai Quartet.

Potrivit unui comunicat remis 9am, Trio Energico sustine acest recital fiind invitat special la gala de premiere a celei de-a XIII-a editii a Festivalului Muzicii Maghiare organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, un concurs dedicat tinerilor interpreti de muzica clasica din Romania, care propun un repertoriu cuprinzand si opusuri din literatura muzicala maghiara.

La Castelul Peles vor fi interpretate lucrari de: Felix Mendelssohn, Zoltán Gárdonyi, Zoltán Kodály si Béla Bartók.

Accesul se face pe baza de invitatie, care poate fi obtinuta scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com

Mai multe amanunte- aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.