Intr-un interviu acordat pentru ziare.com, Tudor Chirila vorbeste despre contextul politic actual, despre proteste, dar si despre modul in care este vazut viitorul Romaniei de cei care au iesit in strada.

"Ceea ce lumea incepe sa inteleaga este ca democratia e un job 24/7. Nu e suficient sa-ti dai votul si gata. Pentru ca noi nu stim sa lucram in echipa, traim in continuare cu iluzia conducatorului unic salvator, in jurul caruia se grupeaza niste baieti pe care ii tine in mana. Noi asteptam de la conducatorul Romaniei sa fie Messi. OK! Dar cine il serveste ca sa inscrie si sa apara infrastructura, reforma in educatie si sanatate?

Exista un cazan sub presiune vis a vis de asteptarile oamenilor de la guvernanti. Cred ca oamenii au ajuns la un nivel de saturatie fata de conducerea fara niciun respect pentru statul corect, o formula pe care o prefer celei de stat de drept", spune Chirila, pentru sursa citata. (...)

Tudor Chirila: "Statul s-a inhaitat cu o gasca de smecheri"

In interviu mentionat, Tudor Chirila compara statul roman cu un administrator. "Statul nu e un jupan, care din cand in cand isi aduce aminte de cetatenii sai. Este un administrator de bloc urias, pe care l-am angajat sa se ocupe de spatiile comune. Si el s-a inhaitat cu o gasca de "smecheri", care au pus mana pe toate spatiile comune, le administreaza dupa cum vor, le-au mai si vandut si noi nu mai putem iesi din casa.

Un asemenea administrator e dat afara imediat. Dar statul nu e privit ca un administrator, am uitat asta din exercitiul disperat al destinului individual in care fiecare se descurca cum poate.

In plus, exista un dispret si o nepasare fata de ideea de colectivitate, venite din comunism. Oamenii nu inteleg ca viata noastra penduleaza intre spatiul privat si acest imens spatiu comun, care este tara asta, cu infrastructura sau domeniile ei publice, sanatate, educatie, cultura etc", a spus el.

Tudor Chirila, despre OUG 13

Intrebat cum vede abrogarea OUG 13, dar si reactiile de dupa, Tudor Chirila a declarat ca politicienii au inteles foarte bine scopul protestelor, dar ca dorinta de a scapa de inchisoare este mai mare decat orice. Drept urmare, asaltul asupra justitiei nu va inceta.

"Au inteles foarte bine, dar nevoia de a scapa de puscarie este mult mai mare. In ce ma priveste, nu mi-am imaginat niciodata ca abrogarea OUG 13 va fi punctul final al acestui razboi intre penali si cei care isi doresc altfel de conducatori si altfel de Romanie. Este absolut incredibil cum prioritatea nr 1 a Guvernului si Parlamentului, dupa ce au castigat alegerile, este modificarea cu orice pret a Codului Penal si gratierea coruptilor", spune Chirila.

Tudor Chirila exclude plecarea definitiva din Romania

Desi multi vad ca unica salvare plecarea intr-o alta tara, Tudor Chirila nu crede ca aceasta ar fi solutia, cel putin in cazul lui. "Pentru mine e greu sa plec, avand o meserie care tine de limba mea materna. Daca eram un arhitect, un medic, poate era mai usor. Si nici nu accept sa fiu dat afara din tara mea. Cred ca in momentul asta, in care lumea pare sa se trezeasca, nu e de plecat. Acum trebuie sa ne mai dam o sansa.
Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

N-am murit inca si am dreptul sa traiesc si sa beneficiez de ceea ce statul imi datoreaza. Am iesit la fel ca la 16 ani la Universitate. Atunci nu eram asa de cunoscut sa zica cineva ca mi-a dat bani Soros. Dar m-a scuipat si atunci o femeie. Aveam un afis cu "golan 100%", mergeam spre piata si la un stop m-a scuipat.

Romania bugetara vs Romania privata, Romania celor care iau spaga vs Romania celor care aleg sa nu mai ia sau sa nu mai dea spaga. Sunt multe Romanii diviziate, nu doar una scindata intre noi si ei. Parerea mea ca oamenii in tara asta vor aceleasi lucruri, chiar daca nu-si dau seama tot timpul de asta. Singurii care fac exceptie sunt politicienii corupti si clanurile lor".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.