Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin” va sustine un concert extraordinar pentru a marca Ziua Madrigalului, pe 26 februarie 2017, incepand cu ora 17:00, la Sala de Spectacol “George Enescu” a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Concertul este consacrat implinirii a 92 de ani de la nasterea regretatului dirijor si compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

Invitatul special al acestei editii este dirijorul de talie internationala Ion Marin, fiul maestrului Marin Constantin si director de onoare al Corului National de Camera “Madrigal - Marin Constantin”. El este initiatorul si presedintele fondator al Programului National Cantus Mundi, directie a Corului Madrigal infiintata in 2011.

Alaturi de membrii Corului Madrigal vor urca pe scena patru coruri de copii din Programul National Cantus Mundi din tara, reuniti sub coordonarea dirijoarei Anna Ungureanu. Programul concertului extraordinar va cuprinde un repertoriu compus din piese care au facut istorie in repertoriul celebrului cor, piese renascentiste in limbi diferite si cantece romanesti de factura bizantina, clasica, folclorica si moderna. Printre acestea se numara si doua compozitii ale maestrului Marin Constantin. La final, potrivit traditiei, se va intona „imnul” Corului Madrigal, impreuna cu toate generatiile de madrigalisti prezente in sala de concert.

Ion Marin, unul dintre putinii dirijori romani care au atins celebritatea la nivel mondial

Personalitate a scenei muzicale internationale, Ion Marin este unul dintre putinii dirijori romani care au atins celebritatea la nivel mondial, atat in aria simfonica, precum si in cea a operei. De la Orchestra Filarmonicii de Stat din Rusia, la Deutsche Oper Berlin, Hamburgische Staatsoper, Dresden Semperoper, Opernhaus Zurich, Paris Bastille, La Fenice, Metropolitan Opera, Orchestra Nationala Ile de France, bagheta maestrului a coordonat ansambluri impresionante de muzicieni, promovand in acelasi timp numele Romaniei pe fiecare scena. In present, renumitul dirijor colaboreaza pentru a doua oara cu celebrul Teatro alla Scala din Milano, unde pregateste premiera productiei “Anna Bolena” de Gaetano Donizetti.

Marin Constantin a pus bazele Corului Madrigal in 1963

Compozitor si dirijor, Marin Constantin este un specialist renumit in muzica renascentista, cantul gregorian si baroc, precum si muzica traditionala si contemporana romaneasca. S-a dedicat muzicii, debutand ca dirijor de coruri studentesti si de amatori precum Corul Universitatii si Corul Sindicatului din Invatamant din Bucuresti (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din Bucuresti (1948-1952), iar din 1954 a fost seful sectorului muzical in Casa Centrala a Creatiei Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din Romania (1951-1974), director adjunct al Directiei Muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de Dirijat de Cor la Conservator (din 1960). Intre 1966-1969 a fost directorul general al Operei Romane.


Potrivit unui comunicat remis 9am, maestrul Marin Constantin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universitatii din Bucuresti (1948), Capelei Corale “Gheorghe Cucu” (1958) si al Corului National de Camera Madrigal (1963).

Din 7 iulie 1963, cand a avut loc primul concert, pana la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului Bucuresti, un ansamblu de exceptie, care s-a facut cunoscut prin numeroase turnee intreprinse de-a lungul anilor in toata lumea. A sustinut peste 4000 de concerte in tara si in lume, in cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (Romania), Bordeaux (Franta), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franta), Toamna Varsoviana (Polonia), Anul Marcian (Venetia, Italia), Primavara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto si Belef (Belgrad) etc.

Citeste si:
Concertul de Paște al Corului Madrigal, difuzat online
Concertul de Paște al Corului...

Biletele pentru Concertul Extraordinar din 26 februarie al Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin” pot fi achizitionate de pe bilete.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.