Compozitorul si interpretul canadian Leonard Cohen a incetat din viata, joi, la varsta de 82 de ani, potrivit unui anunt publicat pe pagina oficiala de Facebook a artistului.

”Cu mare durere va anuntam ca legendarul poet, compozitor si artist Leonard Cohen a incetat din viata. Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai respectabili si prolifici. O ceremonie va avea loc la Los Angeles, la o data ce urmeaza sa fie anuntata”, este anuntul publicat joi noapte pe pagina de Facebook a artistului.

Intr-un interviu recent, noteaza jurnalistii de la The Guardian, Leonard Cohen a vorbit cu calm si luciditate despre moarte: ”Sunt pregatit sa mor. Sper ca nu este foarte incomod. Cam asta este pentru mine”.

Muzicianul si-a lansat cel de-al 14-lea album, ”You Want It Darker”, in luna octombrie a acestui an.

Leonard Cohen a devenit cunoscut in anii 1960 ca poet, scriitor si compozitor. Interesul sau primar a fost literatura, insa atentia publicului a fost atrasa de muzica sa, odata cu stabilirea la New York. Primul sau album, ”Songs of Leonard Cohen”, a fost lansat in 1967 si a devenit un disc-cult.


Influenta lui Cohen in muzica a fost asemanata cu cea a lui Bob Dylan si Joni Mitchell.

Muzicianul canadian i-a adresat o scrisoare muzei sale, Marianne Ihlen, cu cateva zile inainte ca aceasta sa inceteze din viata, pe 29 iulie, in Norvegia, la varsta de 81 de ani, in care i-a amintit ca o iubeste si i-a spus ca o va urma ”foarte curand”.

In urma cu o luna, Leonard Cohen, care declarase, intr-un interviu acordat The New Yorker, ca este pregatit pentru moarte, a precizat la o sesiune de auditii a noului sau album, ”You Want It Darker”, ca afirmatia a fost ”exagerata” si a spus ca are de gand sa traiasca vesnic.

”Am spus recent sa sunt gata sa mor si cred ca am exagerat. Am fost mereu adeptul dramatizarii. Am de gand sa traiesc vesnic”, a spus artistul canadian, care a adaugat ca planuieste sa lanseze cel putin inca doua albume pana va muri. Compozitorul a tinut sa lamureasca faptul ca acea afirmatie a fost mai degraba una filosofica si nu un raport de sanatate.

Citeste si:
Au indurerat o lume intreaga! Vedetele care ne-au parasit in anul 2016
Au indurerat o lume intreaga!...

Leonard Norman Cohen, nascut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, si-a lansat primul volum de poezii la Montréal in 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat in 1963.

Primele cantece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate in muzica folk. Incepand din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzica pop, de cabaret si varietati. Din anii 1980, Leonard Cohen canta acompaniat de sintetizatoare si coristi.

In toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singuratatea, sexualitatea si complexitatea relatiilor umane. Artistul canadian si-a asumat, de asemenea, depresia cronica de care sufera de multa vreme, pe care nu a ascuns-o niciodata, ajungand sa vorbeasca despre ea inclusiv in fata jurnalistilor prezenti la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii albumului sau ”Old Ideas”.

Citeste si:
Mesajul fostului premier Adrian Nastase, dupa ce a murit mama sa
Mesajul fostului premier...

Poeziile si cantecele lui Leonard Cohen au influentat numerosi scriitori, compozitori si cantareti, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial, transmite News.ro.

Artistul canadian, care a concertat de trei ori in Romania, a primit de-a lungul anilor numeroase premii si distinctii internationale. In 2008, a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetica a fost recompensata in 2011 cu premiul Printul de Asturia pentru Literatura, una dintre cele mai prestigioase distinctii culturale spaniole.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.