Sala de concerte a Castelului Peles gazduieste sambata, 8 octombrie 2016, de la ora 16, un recital eveniment, in cadrul editiei a VI a a Stagiunii “Sunetul muzicii”, organizata de ExcesMusic, Muzeul National Peles, Asociatia Pro Valores si Radio Romania Cultural.

Protagonistele unui recital care ne va purta prin doua secole de muzica vor fi flautista Ioana Turcu si pianista austriaca de origine bulgara Donka Angatcheva. Cele doua vor interpreta un program deosebit de atractiv, alcatuit din sonate semnate de Ludwig van Beethoven, Cesart Franck si Francis Poulenc.

Accesul se face pe baza de invitatie, care poate fi obtinuta scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com.

Absolventa a Academiei de Muzica din Bucuresti, Ioana Turcu (Anastasiu) si-a completat studiile in Elvetia la Hochschule fuer Musik und Theater Bern, unde a obtinut diploma de master la clasa prof. Heidi Peter Indermuhle. A participat ca student activ la masterclass-uri cu: Pierre Ives Artaud, Mathias Ziegler si Marina Piccinini. Actualmente este doctorand al Universitatii din Granada, Spania, unde este membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european "Educacion musical- una perspectiva multidisciplinar", semnand studii si articole publicate in reviste de specialitate. Este laureata a numeroase premii nationale (1990-1994, Premiul I la concursurile nationale de muzica, 1993- Premiul I la Concursul International de Suflatori Brasov, 1994-Premiul I la Festivalul Darclee, Pitesti si la Festivalul Mozart, Constanta ) si internationale printre care se numara Premiul I la Concursul International de Flaut de la Riddes (Elvetia) in anul 2002 precum si titlul "Muzicianul Anului 2003 in Elvetia", acordat de Berner Haller Loge. Ioana Turcu a activat intre anii 2007-2010 ca profesor de flaut in cadrul cursurilor Eduardo Ocon, Malaga, Spania.

Pianista Donka Angatcheva este un muzician sensibil cu abilitati tehnice excelente si exprimare pianistica fenomenala - acesta este modul in care tanara pianista este celebrata atat de catre critici ai Wiener Zeitung si Luzerner Zeitung, precum si de muzicieni consacrati precum Artemis Cvartet. Nascuta in Plovdiv, Bulgaria, Donka Angatcheva Maraszto a debutat ca solist cu Orchestra Filarmonicii din Plovdiv, la varsta de zece ani. Ca eleva la clasa profesorilor Maria si Diana SLAVOVA precum si Milena Mollova (studenta a lui Emil Gilels), Angatcheva a castigat numeroase premii la concursuri internationale de pian de la o varsta frageda. A terminat studiile cu Heinz Medjimorec, membru al Trio Haydn, la Universitatea de Muzica si Performing Arts din Viena.

Dezvoltarea artistica a pianistei Donka Angatcheva a fost puternic influentata de cursuri de master cu muzicieni precum: Ludmil Angelov, Boris Romanov, Catherine Vickers, Peter Efler, Tiny Wirtz si Oxana Yablonskaya. In timpul studiilor sale Angatcheva a primit numeroase premii la concursuri de muzica si a fost membru activ al Fundatiei Yehudi Menuhin Music pentru muzicieni foarte talentati. Angatcheva a fost imaginea campaniei de publicitate Steinway pe canalul de televiziune Pro7 din Austria. Solo CD.ul de debut realizat de Global Private Equity cu lucrari de Chopin a fost prezentat la Paris si Viena de la Radio Stephansdom.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, cel mai complex eveniment din România...
Agri Trade Summit 2024, cel...

Ea concerteaza frecvent cu ansamblul ei, Trio d'Ante, inclusiv la Musikverein din Viena in 2006 si 2010. Angatcheva a terminat studiile de muzica de camera la Conservatorul de Muzica Regina Elisabeta din Bruxelles, unde a studiat cu Artemis Cvartet. Impreuna cu Trio d'Ante, Angatcheva a inregistrat mai multe CD-uri cu lucrari de Piazzolla, Enrique Arbos, Chopin, Liszt, Rahmaninov si Sostakovici pentru casa Gramola de la Viena, fiecare primind titlul de"CD-ul saptamanii" din Austria la O1 Radio.

Potrivit unui comunicat remis wwww.9am.ro, debutul solo cu Orchestra de Camera Bayreuth sub conducerea lui Nikolaus Richter la Festivalul Liszt din Raiding, in 2013, si o invitatie de intoarcere cu Trio d'Ante in 2014 au rezultatul receptiei pozitive a CD-ului ei cu lucrarile Liszt, care a fost lansat de catre Gramola cu ocazia anului Liszt in 2011. Inregistrare ei recenta cu violonistul Yury Revich cu lucrari de Mozart si Sarasate a castigat Premiul Pizzicato Magazine. De asemenea, Donka Angatscheva este lector la Conservatorul de Muzica din Viena, incepand cu 2013.

Citeste si:
retailArena 2023: cifrele înregistrate la cea de-a 11-a ediție a...
retailArena 2023: cifrele...

Mai multe amanunte aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.