Editia a IV a a Turneului “Muzica in Palatele Romaniei”, eveniment organizat de Asociatia Pro Valores, s-a incheiat duminica 21 august in atmosfera de o eleganta speciala a Palatului Cuza de la Ruginoasa.

Au fost trei saptamani in care am parcurs peste 3000 de kilometri, un periplu care ne-a purtat in cele mai frumoase palate, castele si cetati ale Romaniei, o calatorie in care am descoperit locuri de o rara frumusete, unele dintre ele recent restaurate cu ajutorul fondurilor europene sau prin stradania primariilor locale.

Potrivit unui comunicat remis 9am, turneul a acoperit toate regiunile tarii. In iulie a avut loc un concert semnal, gazduit de Casa Avramide din Tulcea, iar in cele trei saptamani de peregrinari artistice am ajuns in sud la Palatul Marincu de la Calafat si Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, in centru la Cetatile Prejmr si Fagaras, in nord la Castelul Carolyi din Carei, in vest la Castelul Nako din Sannicolau Mare, iar in ultima parte chitaristul si luthistul Costin Soare a cantat cu un imens succes in patru spatii deosebit de frumoase din est.

Astfel joi 18 august, sala Voievozilor din Palatul Culturii din Iasi a fost luata cu asalt de un public avid de evenimente culturale reale, de manifestari inedite. Zeci de persoane au urmarit concertul in picioare, toate locurile aprobate de ISU Iasi fiind ocupate.

Inspirata alegere a repertoriului, trecerea cu usurinta de la lauta la chitara, de la sonoritati renascentiste la cele imaginate de compozitori spanioli si sud-americani din secolul 20, maiestria interpretativa, virtuozitatea, inteligenta constructie a fiecarui discurs sonor si imensa placere de a canta, au facut ca toate aparitiile lui Costin Soare sa fie extrem de apreciate, publicul aplaudand in picioare si smulgand bisuri.

Vineri 19 august si sala din Palatul Cuza, sediul Muzeului Unirii din Iasi s-a dovedit a fi neincapatoare, pentru concertul de sambata 20 august de la Castelul Sturdza de la Miclauseni, rezervarile s-au incheiat cu o saptamana in urma, iar la ultimul concert, gazduit duminica 21 august, la orele pranzului, de Palatul Cuza de la Ruginoasa, am intalnit spectatori veniti special de la zeci si sute de kilometri departare: de la Bacau, Iasi, Pascani, Targu Neamt.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Astfel se incheie o calatorie culturala la succesul careia au contribuit in egala masura muzica, istoria, arhitectura, frumusetea locurilor si a oamenilor. Astfel se incheie o etapa...a IV-a, dar visul de a face cunoscute VALORILE Romaniei reale, de a promova prin muzica locuri deosebite va continua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.