Radio Guerrilla a anuntat, joi, ca a decis suspendarea emisiunii “Asta La Revista Mesei cu Liviu Mihaiu”, pana la clarificarea dosarului in care Bogdan Olteanu este acuzat de procurori ca a primit un milion de euro si sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vintu, in schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, in 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

”Radio Guerrilla a hotarat astazi suspendarea emisiunii “Asta La Revista Mesei cu Liviu Mihaiu” pana la clarificarea dosarului penal al fostului Viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu. Am fost intotdeauna guvernati doar de propriile noastre exigente de probitate morala si profesionala. Relansarea Radio Guerrilla este succesul unei echipe libere de orice constrangere sau presiune din exterior. Binili Invinge!”, a anuntat postul de radio, pe pagina de Facebook.

Liviu Mihaiu a anuntat si el, luni, pe contul de Facebook, ca va fi in concediu de la Radio Guerilla pentru o perioada, in contextul in care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a deschis o ancheta penala in cazul numirii sale in functia de Guvernator al Deltei, in anul 2008, dosar in care Bogdan Olteanu se afla in arest la domiciliu. ”Mi-am luat un concediu de la emisiunea de la ‪#‎13la14‬ nu numai pentru a nu aduce in ograda radioului, la care sunt parinte fondator si realizator, ultimul val de «nesimpatie», dar si pentru ca, dupa purgatoriul la care am fost supus, imi este mai greu sa fiu zilnic in armonie cu starea de briza ‪#‎gherilista‬ in care acest radio a existat si va continua sa existe...‪#‎Illbeback‬”, a scris Liviu Mihaiu pe Facebook.

Anterior, Liviu Mihaiu afirmase, tot pe Facebook, ca nu stie ca numirea sa in 2008 ca guvernator al Deltei Dunarii sa fi avut loc in urma unui act de coruptie in care protagonistii sa fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

Sorin Ovidiu Vintu a precizat, la randul lui, duminica, pe Facebook, ca a admis in fata procurorilor ca firmele si conturile din denuntul facut impotriva sa si a lui Bogdan Olteanu ii apartin. Omul de afaceri a scris, totodata, intr-un registru ironic, ca isi cere iertare pentru jurnalistii carora le-a dat salarii cu mult peste valoarea profesionala si de la politicienii pe care nu i-a devoalat astfel incat se prezinta precum cavalerul Bayard, "fara teama si fara prihana", scrie News.ro.

Audiat de procurori, Liviu Mihaiu le-a spus acestora ca stia de la Sorin Ovidiu Vintu de aranjamentul pe care il va face pentru numirea sa ca guvernator al Deltei Dunarii, dar ca abia dupa numirea sa a aflat ca s-au dat si bani pentru acest lucru, potrivit motivarii deciziei de arestare la domiciliu a lui Bogdan Olteanu.

Citeste si:
Ada Galeș a trăit experiența vieții sale în America Express. Ce...
Ada Galeș a trăit experiența...

Judecatorul Angela Dragne retine, in motivarea deciziei de arest preventiv la domiciliu pentru Bogdan Olteanu, aspecte esentiale din declaratia data de Liviu Mihaiu la DNA, in calitate de martor. “Martorul Mihaiu Liviu a aratat ca a fost intrebat de Vintu daca vrea sa ocupe postul de guvernator al Deltei Dunarii. Intrucat Mihaiu Liviu a fost de acord, Vintu i-a spus ca va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tariceanu i-a spus ca va fi numit guvernator. Martorul a precizat ca: «Vantu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru». Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat ca Vantu a dat bani pentru aceasta numire”, potrivit documentului citat.

Procurorii au aratat in fata instantei ca, initial, Liviu Mihaiu nu a fost multumit de acest aranjament, din punct de vedere financiar, respectiv pentru ca pierdea functiile pe care le avea atunci, cea mai importanta fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decat cel de guvernator al Deltei Dunarii.

Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare cu executare
Bogdan Olteanu, condamnat la...

Ulterior discutiilor pe care le-a avut cu Vintu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar la solicitarea omului de afaceri, iesirea din actionariat a lui Mihaiu s-a realizat intr-un termen foarte scurt, se mai arata in documentul citat.

Un martor audiat de procurori a aratat, in declaratia data la DNA, ca ”dupa destituirea lui Liviu Mihaiu din functia de guvernator al Deltei Dunarii, Vintu a fost extrem de suparat, context in care ar fi spus ca a pierdut un milion de euro sau ca l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”.

In schimbul folosirii influentei sale pentru numirea in postul de guvernator al rezervatiei Delta Dunarii, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma sa-i primeasca in numerar, sustin procurorii. Liviu Mihaiu a fost chemat la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu doua saptamani inaintea adoptarii hotararii de Guvern prin care a fost oficializata numirea si atunci i s-a adus la cunostinta ca va fi desemnat pentru acel post, mai arata anchetatorii.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Sorin Ovidiu Vintu ar fi inceput in vara anului 2008 demersurile pentru ca Liviu Mihaiu sa fie numit guvernator al Deltei Dunarii. Interesul lui Vintu era in primul rand economic, legat de faptul ca o parte din proprietatile sale imobiliare se aflau in Delta si aici petrecea o mare parte a timpului, exprimandu-si intentia de a transforma Delta intr-o destinatie de turism exclusivist, sustin anchetatorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.